Mazda naznanila najnovejše tehnološke izboljšave

Četrtek, 25 September 2008

Podjetje Mazda Motor Corporation je pred kratkim naznanilo izpolnitev zmanjšanja porabe goriva Mazdinih vozil v svetovnem merilu v povprečni višini 30 odstotkov do leta 2015. Tehnološka izboljšava je v skladu z Mazdino dolgoročno strategijo filozofije Zoom-Zoom.

Do 9-odstotno znižanje porabe goriva – Mazdin sistem »start-stop« SISS (Smart Idle Stop System)

Mazdin sistem SISS avtomatično izvede ustavitev ter ponovni vžig motorja vozila samo s pomočjo neposrednega vbrizga goriva v valj brez pomoči elektromotornega zaganjača. To se doseže na način, da se bata, ki se nahajata v kompresijski in ekspanzijski fazi, ustavita na natančno izbranih pozicijah, kar zagotavlja pravilno ravnotežje prostornine zraka v vsakem valju. Gre za edinstven Mazdin sistem, ki razpolaga s funkcijo pozicioniranja batov pred ponovnim vžigom motorja. Tovrsten sistem se razlikuje od običajnih sistemov, ki motor poženejo s pomočjo elektromotornega zaganjača. Omenjena inovacija umešča Mazdin sistem SISS med sisteme s kar dvakrat hitrejšo odzivnostjo v primerjavi s konkurenčnimi sistemi ter obenem zagotavlja mirnejši ponovni vžig in nižjo porabo goriva. Inovativni sistem SISS bo na evropskem trgu na voljo v prvi polovici prihodnjega leta.

Čistejši turbodizelski motor MZR-CD z 2.2 litroma delovne prostornine, večjo močjo in navorom

Osrednji proizvod izpod okrilja Mazdine dolgoročne strategije Zoom-Zoom bo v Evropi na razpolago v pričetku prihodnjega leta. S turbodizelskim agregatom s tehniko skupnega voda in 2.2 litroma delovne prostornine Mazda uvaja edinstven motor nizkih emisijskih vrednosti, nizke porabe goriva in izjemnih zmogljivosti. 136 kW (185 KM) ter 400 Nm navora prispevajo k najboljši dinamičnosti med dizelskimi motorji. Za zmanjšanje porabe goriva motor razpolaga z inovativnimi tehnologijami vključno z visokotlačnimi injektorji, ki delujejo s tlakom goriva 2000 barov in znižanim kompresijskim razmerjem. Poleg tega je Mazda razvila poseben filter za sajaste delce, ki s katalizatorskim načinom delovanja omogoča visoko stopnjo zniževanja količine drobnih delcev in bistveno nižje  emisijske  vrednosti. Svetovna novost v Mazdinem edinstvenem katalizatorskem filtru za delce je keramika, katere molekularna struktura zvišuje stopnjo izgorevanja drobnih delcev in hitrost regeneriranja DPF filtra.

Inovativna tehnologija brizganja plastičnih mas – zmanjšuje porabo plastičnih smol za 20 do 30 odstotkov in maso plastičnih delov vozila

Mazdina strategija zniževanja mase vozil je dodatno napredovala z novo tehnologijo brizganja plastičnih materialov, ki pripomore k zmanjšanju mase plastičnih delov Mazdinih vozil brez zmanjšanja trdnosti in togosti. Tehnika proizvodnje delov iz plastičnih mas ne pripomore zgolj k zmanjšanju mase vozila, temveč tudi k zmanjšanju porabe surovin za 20 do 30 odstotkov. Manjša poraba surovin, kot so na primer smole na naftni osnovi, globalno prispeva tudi k zmanjšanju emisijskih vrednosti ogljikovega dioksida. Novo tehnologijo brizganja plastičnih mas je moč uporabiti skoraj pri vseh plastičnih delih vozila.

Omenjena nova tehnologija je ena od osnov za dobro poznano Mazdino strategijo zmanjševanja mase vozil. Z njo je pri novi Mazdi2 in Mazdi6 že bila dosežena nižja teža in poraba goriva v primerjavi s predhodno generacijo vozil, kar predstavlja kontrast industrijskemu  trendu proizvodnje vedno večjih in težjih avtomobilov

 

MMS