Mazda po zaslugi trojke dosega največjo rast prodaje v Evropi

Ponedeljek, 02 December 2013

Mazda po največjem prodajnem uspehu v oktobru, ko je zvišala prodajo bolj kot katerakoli znamka v Evropi, ne kaže znamenj popuščanja. Japonska družba je povečala prodajo za 55 odstotkov glede na oktober 2012 in že četrti mesec zapovrstjo beleži več kot 30 odstotno rast. V prvih devetih mesecih tega leta so prodali 125.362 vozil, kar je 16,3 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Prihod nove mazde3 je marsikje pospešil prodajo ostalih dveh modelov nove generacije, katerih prodaja je že v teku. Rezultat je bila izrazita rast prodaje na nekaterih ključnih evropskih trgih. Mazdina prodaja v Nemčiji se je npr. oktobra povečala za 56 odstotkov, kar je trenutno 11 odstotkov nad lanskim rezultatom in to na tržišču, ki beleži 5,2 odstotka zmanjšanje prodaje. Tudi prodaja v Angliji ostaja odlična, višja za 47 odstotkov, oz. 16,2 odstotka glede na lani. V Skandinavskih državah se je skupna prodaja prejšnji mesec povečala za 58 odstotkov, oz. za 58 odstotkov v zadnjih desetih mesecih. Svetli točki sta še Španija in Poljska. V obeh se je v oktobru prodaja potrojila.

Nova mazda3 je najbolje prodajan model v Nemčiji, Avstriji in Švici. Rezultati bodo še boljši, ko bodo zaključene posamezne predstavitve modela širom Evrope. Vodilni model Mazda6 in kompaktni SUV Mazda CX-5 sta medtem v oktobru največji prodajni uspeh požela v Skandinaviji, Nemčiji, Španiji in Angliji. Prodaja teh dveh modelov se je v večini teh držav, glede na lani, podvojila.
 

Aleksander Praper