Mazda premacy RE hybrid že na japonskih cestah

Nedelja, 17 Avgust 2008

Mazda je od japonske vlade dobila dovoljenje za pričetek uporabe revolucionarnega modela Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid, japonske različice Mazde5, na javnih cestah.

Podjetje Mazda Motor Corporation je od japonskega Ministrstva za transport prejelo dovoljenje za vključitev vozila Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid v prometne tokove v državi. V primerjavi s prejšnjo različico ima Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid vgrajen rotacijski hibridni agregat, ki ima v primerjavi s predhodnikom za 40 odstotkov večjo moč motorja, njegova avtonomija pri pogonu samo na vodik pa znaša 200 kilometrov.

Mazda načrtuje, da bo še pred koncem letošnjega poslovnega leta zaključila testiranja in na Japonskem omogočila poslovni najem vozil na hibridni pogon. Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid je hkrati tudi prvo hibridno vozilo na vodik s sistemom dual-fuel, ki omogoča vožnjo z vodikom ali običajnim bencinom.

Navdušenje nad avtomobilom so pokazali tudi voditelji držav G8, ki so se v pričetku meseca julija na japonskem otoku Hokkaido zbrali na srečanju Hokkaido Toyako Summit, vozilo Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid pa se je skupaj s svojim predhodnikom RX-8 Hydrogen RE kot ena izmed zvezd predstavilo tudi na salonu Environmental Showcase. Dogodek je bil posvečen najnovejšim japonskim dosežkom na področju varovanja okolja in zmanjševanja porabe energije.

Akiro Kashiwagi, vodja Mazdinega programa Hydrogen RE, je ob tej priložnosti izjavil, da se pri Mazdi zavedajo pomembnosti varovanja okolja in okoljske sprejemljivosti vozil, zato bodo svoje avtomobile s pogonom na vodik razvijali tudi v prihodnje. »Dovoljenje za vključitev v promet v času zasedanja vrha G8 je za nas izjemnega pomena, saj so prav v tem trenutku oči svetovne javnosti oprte v japonske okoljevarstvene tehnologije. S svojim programom nemoteno nadaljujemo in vse do konca Mazdinega poslovnega leta bomo svojim strankam lahko ponudili tudi poslovni najem tovrstnih avtomobilov,« je še poudaril Kashiwagi.

Podobno kot že znana Mazda RX-8 Hydrogen RE, ki je pred dvema letoma postalo prvo komercialno dostopno vozilo z rotacijskim motorjem na vodik, tudi Mazda Premacy Hydrogen RE uporablja sistem dual-fuel, ki s pritiskom na gumb vozniku omogoča vožnjo bodisi na vodik bodisi na bencin. Na novo dodani hibridni sistem, ki poleg vodikovega rotacijskega motorja vsebuje še elektromotor, omogoča še boljše zmogljivosti in nižjo porabo goriva. V sklopu vozila velja omeniti tudi uporabo biomaterialov, predvsem bioplastike in biorazgradljivih sedežnih prevlek, ki temeljijo na rastlinski osnovi, kar prav tako v širšem smislu prispeva k manjšim emisijam ogljikovega dioksida v ozračje.

 

MMS