Mazda v Frankfurtu s prvi japonskim SCR sistemom

Četrtek, 20 Avgust 2009

Mazda bo na avtomobilskem salonu v Frankfurtu prihodnji mesec predstavila prvo japonsko osebno vozilo z dizelskim motorjem s sistemom selektivnega redukcijskega katalizatorja (Selective Catalytic Reduction – SCR). Omenjena tehnologija bo evropskim kupcem ekskluzivno na voljo v  prenovljenem športnem terenskem vozilu Mazda CX-7 z novim dizelskim motorjem, ki prihaja na evropski trg letos oktobra.

Tehnologija SCR s pomočjo vbrizga raztopine ureje AdBlue® omogoča naknadno obdelavo škodljivih dušikovih oksidov v redukcijskem katalizatorju. Dodatek sproži naravno kemično reakcijo, pri kateri AdBlue® približno 40 odstotkov NOx spremeni v vodno paro in elementarni plin dušik, ki je naravna sestavina zraka. Motor deluje v območju učinkovitega izgorevanja, kar posledično vpliva manjšo porabo goriva.

Prenovljeno Mazdo CX-7 odlikuje visoko zmogljivi 2,2-litrski turbo dizelski motor nizkih vrednosti škodljivih izpuhov stopnje Euro V in sistemom SCR. Kompakten dizajn sistema SCR, ki je nameščen pod prtljažnim prostorom, omogoča mazdi CX-7 z dizelskim motorjem enako prostornino prtljažnika (455 litrov) kot pri različici z bencinskim motorjem. Dodajanje raztopine AdBlue® je optimirano tako, da pod normalnimi voznimi pogoji zadošča za najmanj 20 tisoč prevoženih kilometrov. Novo polnjenje raztopine je zato potrebno le pri vsakem rednem vzdrževalnem servisu vozila.

Mazda bo v Frankfurtu poleg predstavitve prenovljene CX-7 namenila poudarek tudi drugim okoljevarstvenim tehnologijam, ki so trenutno na razpolago v sedanjih evropskih modelih. Izpostaviti velja sistem samodejne zaustavitve in ponovnega zagona motorja i-Stop z nizko porabo goriva in tehnologijo rotacijskega motorja, ki kot gorivo uporablja vodik.

 

MMS

.