Mazda6 dosegla 20 rekordov za serijske dizelske avtomobile

Četrtek, 23 Oktober 2014

To je bil zmagoviti vikend za Mazdo na ATP testnem ovalu v Papenburgu v severni Nemčiji, ko ji je uspelo zrušiti 20 FIA hitrostnih rekordov. Tri limuzine Mazda6 s skyactiv-D 2,2 čistim dizelskim motorjem moči 129kW (175 KM) so preteklo nedeljo zaključile 24-urni maraton. Vsaka je postavila več hitrostnih rekordov na različne razdalje ali čase.

Z novo rekordno povprečno hitrostjo prvega avta 221,072 km/h in ostalih dveh z minimalnim zaostankom so izboljšali trenutno uradno še veljavni rekord za serijske avtomobile z dizelskim motorjem, ki znaša 209,824 km/h.

Za absolutno najboljši rezultat je zaslužna tudi Slovenka Nina Jerančič. Kot edina ženska predstavnica med tekmovalci je zahvaljujoč svojim dolgoletnim dirkaškim izkušnjam v ekipi zmagovalnega avta idealno opravila svojo nalogo.

Tri moštva je sestavljalo 23 voznikov iz sedmih evropskih držav. V vsaki je bil vsaj en profesionalni dirkač, novinarji in avtomobilski zanesenjaki, izbrani z Mazdinim natečajem v Nemčiji tekom poletja. Vozila so v 24 urah prepeljala po več kot 5.300 km, vozniki pa so se za volanom izmenjavali na poldrugo uro in pri tem s polnim plinom prevozili čez 300 km. Pri tem niso smeli voziti v zavetrju, hkrati pa so morali z izredno natančnostjo slediti paraboličnim zavojem na koncu ovala, da pri tem ne bi izgubljali hitrosti.

Dodatno nevarnost je predstavljal občasno močan veter, možen nalet živali in nevihta tik pred koncem. Samo 0,89 km/h razlike med povprečnimi hitrosti vseh treh Mazd6 po 24 urah je priznanje tako voznikom kot tudi mehanikom, ki so bili izbrani izmed servisnega osebja pri Mazdinih trgovcih, še posebej pa konstrukciji, voznim lastnostim in zanesljivosti teh avtomobilov, tudi ko so gnani do skrajnih meja.

Popularni Mazdini zmagovalni skyactiv-D čisti dizli imajo kompresijsko razmerje 14:1, kar je najnižje razmerje med dizelskimi motorji. Z njimi so opremljeni modeli Mazda6, Mazda3, Mazda CX-5 in bodoča nova Mazda2. Uspešni so bili tudi na drugih nastopih: sredi leta 2013 je Mazda6 s skyactiv-D motorjem postala prvi dizelski avto sploh, ki je zmagal na legendarnem dirkališču Indianapolis Motor Speedway v ZDA.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper