Mazdine novosti na avtomobilskem salonu v Ženevi

Ponedeljek, 27 Februar 2012

Mazda Motor Corporation s konceptnim vozilom Mazda Takeri, ki ga bodo evropski javnosti predstavili na salonu v Ženevi, ponuja vpogled v prihodnost limuzine srednjega razreda, oziroma sedanje mazde6. Evropsko premiero elegantne limuzine, oblikovane v skladu z oblikovalskim jezikom »KODO – Duša gibanja« bosta na Mazdinem razstavnem prostoru spremljala tudi novi kompaktni crossover CX-5 in posebna različica kultnega roadsterja MX-5.


Mazda takeri koncept
Nova mazda takeri je predogled najbolj fascinantne Mazdine limuzine srednjega razreda doslej, hkrati pa predstavlja naslednjo evolucijsko stopnjo kombinacije oblikovalskega jezika Kodo, ki je svoj pečat pustil tudi na konceptu športnega kupeja Shinari ter naprednih tehnologij Skyactiv. Mazdo takeri zato poganja zmogljiv dizelski agregat Skyactiv-D, ki moč na kolesa prenaša prek šeststopenjskega samodejnega menjalnika Skyactiv -Drive, avtomobil pa je opremljen tudi s start-stop sistemom i-stop. Velika pridobitev v smislu zagotavljanja izjemne varčnosti in ekonomičnosti je Mazdin novi sistem regeneracije zavorne energije i-Eloop (Intelligent Energy Loop), ki pri zaviranju pridobljeno električno energijo shrani v kondenzatorski enoti in jo je mogoče uporabiti za poganjanje električnih porabnikov v avtomobilu. S tem se zmanjša obremenitev motorja in poraba goriva.

Mazda CX-5
Novi Mazdin kompaktni crossover CX-5 je prvi serijski model, ki združuje oblikovanje Kodo in nove tehnologije Skyactiv za pogonski sklop, podvozje in karoserijo. Mazda CX-5 vsebuje izjemne vozne lastnosti, natančno vodljivost, visok nivo potovalnega udobja in brezkompromisno varnost. Zaradi svoje nizke teže, aerodinamičnosti in učinkovitih motorjev Skyactiv, mazda CX-5 postavlja nove standarde na področju porabe goriva in emisij ogljikovega dioksida v svojem segmentu.

Mazda MX-5 Takumi
Kromirani elementi na maski hladilnika, ob lučeh in meglenkah dajejo mazdi MX-5 Takumi premium noto, ki jo v notranjosti dopolnjujejo ekskluzivni usnjeni sedeži v Havana rjavi barvi. Mazdi MX-5 roadster in MX-5 coupe sta na voljo v štirih barvah zunanjosti. Radiant Ebony je namenjena izključno različici MX-5 Takumi, izbirati pa je mogoče še med Crystal White Pearl belo, Metropolitan Grey sivo in Brilliant Black črno barvo. Posebna različica legendarnega roadsterja je bogatejša tudi za navigacijski sistem in nove možnosti povezovanja z avdio-napravami.

Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper