Nov Hondin hibrid

Petek, 23 Maj 2008

Honda bo poslala na trg dostopen hibridni avtomobil, s katerim bo še več ljudi po vsem svetu lahko izbralo čistejšo avtomobilsko tehnologijo in tako občutno zmanjšalo količino avtomobilskih izpustov. Vozilo gre v prodajo v začetku prihodnjega leta in Honda pričakuje, da bo na leto prodala 200.000 primerkov novega modela.

Družba bo dodatno pospešila prodajo hibridnih vozil z uvedbo športnega hibrida, narejenega na osnovi modela CR-Z, hibdridnim civicom in hibridno izvedbo modela Jazz. Pričakuje, da bo z vsemi štirimi modeli njena skupna letna prodaja hibridnih vozil dosegla številko 500.000.

Gre za praktičen in kompakten avtomobil s 5 vrati za 5 potnikov in z zunanjostjo, ki povzema zasnovo modela FCX Clarity. Njegove prednosti bodo dober efektivni izkoristek goriva, okretnost, udobje in elegantna oblika.

Z novo elektronsko krmilno enoto in baterijo, ki bosta lažji in bolj kompaktni, bodo proizvodni stroški znatno nižji. V posodobljenem proizvodnem obratu Hondine tovarne Suzuka bodo izdelovali tudi tanjši električni motor. Na popolnoma novi karoserijski platformi bo Honda premaknila hibridno krmilno enoto in baterijo, tako da bosta nameščeni pod prtljažnim prostorom. Uporabila bo tudi razne napredne tehnologije, med drugim funkcijo, ki pripomore k boljšemu efektivnemu izkoristku goriva v praksi, tako da bodo kupci dejansko lahko občutili nevsakdanjo ekonomičnost tega vozila.

Novico je v svojem govoru 21. maja v Tokiu objavil g. Fukui, predsednik uprave in glavni izvršni direktor družbe Honda Motor Co. Ponovil je, da je Honda brezpogojno zavezana načrtu o zmanjšanju škodljivega vpliva svojih proizvodov na okolje in da želi z razvojem novega hibridnega avtomobila povečati zanimanje za hibridno tehnologijo po zmerni ceni.

G. Fukui je poudaril, da je zdaj čas za premik v našem dojemanju in moramo usmerjanje javne pozornosti na prepoznavnost hibridne tehnologije osredotočiti na njeno priljubljenost po vsem svetu. S spodbujanjem vse večjega števila kupcev, da vozijo energetsko varčne hibridne avtomobile z nizko stopnjo emisij, bi pripomogli tudi k zmanjšanju skupnih izpustov CO2.

Honda je svoje ekološke reference že nazorno predstavila v modelu FCX Clarity, vodilnem vozilu na vodikove gorivne celice nove generacije na svetu, ki ne izpušča CO2 in ne uporablja fosilnega goriva. Prodaja modela FCX Clarity v zakup se bo v ZDA začela julija letos, na Japonskem pa še nekoliko pozneje. V zvezi s tem je Honda tudi objavila, da pričakuje zakup več ducatov  vozil na gorivne celice na leto, do 200 pa v naslednjih treh letih.

Hondina zavezanost zmanjšanju izpustov CO2 ne samo iz svojih proizvodov, temveč tudi v proizvodnji, ima osrednje mesto v njeni filozofiji. Z različnimi pobudami, kakršna je tudi uvedba najsodobnejšega sistema za optimalen nadzor v proizvodnji uporabljene količine energije in njeno recikliranje, si bo nova avtomobilska tovarna Yorii na Japonskem prizadevala, da postane okoljsko odgovorna in napredna proizvodnja, ki bo količino uporabljene energije za izdelavo posameznega vozila zmanjšala za več kot 30 % v primerjavi s proizvodnjo v tovarni Sayama.

V svojem obsežnem govoru, naslovljenem v kontekstu rastočih cen goriv in vse večjih okoljskih problemov, je g. Fukui v kratkem orisal tudi krepitev Hondinega trgovanja z motornimi kolesi ter njeno zavezanost inovaciji prek raziskovalno-razvojne dejavnosti in podpore uporabnikom.

 

AC Mobil