Odlično ohranjen yugo naprodaj za ceno jaguarja XJ

Četrtek, 18 Junij 2015

Predstavljajte si leto 1997, nekje v Londonu. Na ulici se srečata direktor, v elegantno razpotegnjenem bleščeče zelenem jaguarju XJ 3,2 V8, in delavec, s 6 let starim smešno cenenim rdečim dostavnikom yugo 55A van. Razlika med njima je nepremostljiva - tako voznika kot avtomobila predstavljata dva različna pola. .... Življenje se odvija, čas teče in avtomobila se ponovno srečata. Začuda, a po toliko letih sta si končno postala enakovredna. Vsaj cenovno.

V realnosti je morda zgodba nekoliko drugačna. A na angleškem eBayu so v posebni rubriki, ki jo je navdahnil slavni Festival hitrosti Goodwood, pripravili tudi prodajo starodobnih avtomobilov – lepo ohranjenih bolj ali manj dostopnih in bolj ali manj redkih primerkov.

Med ponujenimi modeli je v oči padel "ekstremno redek yugo zastava 55A van", letnik 1991, za ceno 2995 funtov (4180 €)! Dostavni yugo je res čudovito ohranjen in ima zgolj 23.785 prevoženih kilometrov. A v tej točki se vrnimo v zadnji del uvoda. Za enako ceno kot yugo je bil na spletu ponujen tudi zelo lep, zelo bogato opremljen jaguar XJ 3,2 V8, letnik 1997, s 175.314 prevoženimi kilometri. Kdo bi si mislil, da bosta najcenejši delavski avtomobil in aristokratski jaguar nekoč cenovno primerljiva? A žal nobeden izmed njiju ne išče več lastnika, prodala sta se v nekaj dneh.



Kakšen bi lahko bil nauk zgodbe? Tudi, če danes kupujete "premium" poslovni avtomobil, ki po javno razširjeni teoriji bolje ohranja ceno kot 5-krat cenejši avtomobil manj plemenite znamke (te teorije so praviloma prikazane v odstotkih ne v dejanski količini denarja), boste čez 15 - 20 let zanju dobili približno enak kupček denarja, razen, če je kateri izmed njiju posebej redek primerek. Tako lahko tudi v Sloveniji primerjate cene starodobnih zastave 101, katrce ali fička z enakimi letniki BMW serije 5, mercedesa E itd. Ko postanejo stari, se torej tudi "avti delavcev" lahko izenačijo z "avti direktorjev". Zato se nikoli ni treba sramovati manj "plemenitega" avta, če le zanj lepo skrbite in ga ohranjate v dobri kondiciji!
 

Aleksander Praper

P.S. Res pa ne gre primerjati estetike ali užitka, ki ga nudijo omenjeni avtomobili.