Ponarejanje prevoženih kilometrov na meji zakona

Torek, 23 Oktober 2012

Ne le v Veliki Britaniji pač pa verjetno povsod imajo kupci težave z zaupanjem ob kupovanju rabljenega avtomobila, saj na trgu delujejo podjetja, ki nudijo nastavljanje števila kilometrov “po želji”. Po nakupu avtomobila z lažnim stanjem števila prevoženih kilometrov prihaja do nepredvidenih okvar, saj se vozilo ne vzdržuje realnemu stanju ustrezno.


Britanci so se temu postavili po robu. Podjetje za informiranje o vozilih HPI je pričelo vzpodbujati prodajalce avtomobilov, da se pridružijo potrošnikom in podpišejo peticijo, s pomočjo katere bi vlada zaprla podjetja, ki se ukvarjajo s prirejanjem števila prevoženih kilometrov. Podjetje HPI je namreč pri svojih pregledih ugotovilo, da ima v povprečju 1 na 20 pregledanih vozil prikazano lažno število kilometrov. Število goljufij pa se je v zadnjih petih letih povečalo za 10 %.

Boj proti tovrstnim goljufijam je tudi v interesu prodajalcev, saj zaradi nepravilno prikazanega števila kilometrov novi lastniki avtomobila ne vzdržujejo ustrezno. Zato prihaja do nepredvidenih okvar, ki ogrozijo tako ugled vozila , znamke kot prodajalca. Žal marsikje za okvare krivijo predvsem vozilo in pri tem ne pomislijo na to, da morda vozijo bistveno bolj obrabljen avtomobil kot jim je bilo ob nakupu znano.

Precej nenavadno je, da je prodaja avtomobilov z lažnim številom kilometrov prepovedana, ni pa prepovedana storitev ponarejanja kilometrov. Torej v končni fazi odgovarjajo prodajalci, medtem ko tisti, ki goljufivo storitev opravijo mirno delujejo dalje. V Veliki Britaniji tako legalno obstaja kar 50 podjetij, ki se ukvarjajo s takšno “predelavo”.

Ali se problema v Sloveniji dovolj zavedamo? Še posebej pereč je pri avtomobilih, ki so za nizko ceno uvoženi iz tujine. Dober avtomobil je namreč redko sumljivo poceni. Skrbni kupci imajo zato vedno možnost dejansko preveriti zgodovino preko uvoznikov dotične avtomobilske znamke. Še najbolje pa je, da ne le zahtevajo potrjeno servisno knjižico pač pa tudi račune z izpiski servisiranja. Tako bodo imeli pregled nad opravljenimi servisi in tudi stroški, ki jih še utegnejo doleteti.

Aleksander Praper