Posebni servisni program za mazdi 3 in 5

Četrtek, 19 Avgust 2010

Mazda je za evropski trg pripravila posebni servisni program za določene modele Mazde3 prve generacije in Mazde5, ki so opremljeni z elektrohidravličnim krmilnim sistemom. Servis bo za Mazdine lastnike brezplačen.

Napaka v delovanja volanskega elektrohidravličnega sistema bi se lahko pojavila zaradi možnosti korozije hidravlične cevi in posledične zamašitve ventilov. Povečani upor povzroči sistemski izklop delovanja hidravlične črpalke in s tem servo ojačitve volana. Ob tem se na instrumentni plošči prižge opozorilna lučka. Upravljanje z volanom postane težje, posebej pri manevriranju na mestu (parkiranje). Kljub temu varnost vožnje ni ogrožena in pri doslej zabeleženih primerih težav ni bilo žrtev ali poškodb.

Servisna akcija se nanaša le na nekatere izvedenke Mazde3 prve generacije in Mazde5, proizvedene med 1. aprilom 2007 in 30. novembrom 2008. Zajema Mazdo3 z 2-litrskim bencinskim oziroma 1.6-litrskim dizelskim motorjem in Mazdo5 z 1.8 oziroma 2-litrskim bencinskim motorjem. V Evropi bo tako pregledano 40.260 vozil Mazda3 in 30.242 vozil Mazda5, v Sloveniji pa 33 vozil Mazda3 in 25 vozil Mazda5.

Lastnike vozil v Evropi, pri katerih bi lahko do morebitnih napak, bo Mazda meseca oktobra 2010 po pošti obvestila o izvajanju servisne akcije,  pri kateri bodo vozila pregledana in po potrebi popravljena. Servisna akcija bo vključevala čiščenje volanskega servo sistema, odstranitev vseh volanskih tekočin in zamenjavo volanskega olja ter vgradnjo novega hidravličnega voda. Popravilo bo trajalo med 90 in 110 minut. Na slovenskem trgu bo obvestilo o posebnem servisu prejelo 58 Mazdinih lastnikov.


Opomba: Mazda Motor Corporation je na severnoameriškem trgu prostovoljno pričela z vpoklicem modelov Mazda3 in Mazda5, ki so opremljeni z elektrohidravličnim servo volanom.

 

MMS