Predsednik Mazda Motor Europe, na obisku v Sloveniji

Četrtek, 25 September 2008

Slovenijo sta obiskala James Muir, predsednik in izvršni direktor podjetja Mazde Motor Europe, in Josef A. Schmid, regionalni direktor Mazde za območje Osrednje in Jugovzhodne Evrope. Na srečanju s predstavniki slovenskih medijev sta visoka Mazdina gosta izpostavila pomembnost rasti Mazde v Evropi in Sloveniji ter Mazdine prodajne načrte v prihodnjem  letu. Mazda Motor Slovenija sicer že dvanajsti mesec zapored beleži konstantno prodajno rast.

V letošnjem avgustu je bilo na slovenskem trgu skupno registriranih 106 Mazdinih osebnih vozil, kar ustreza 61-odstotnem povišanju prodaje glede na lanski avgust. Gre za najboljšo avgustovsko prodajo Mazde v Sloveniji nasploh in dvanajsti mesec dvoštevilčne rasti prodaje zapored. V preteklem mesecu je bila pri slovenskih kupcih najbolj priljubljena Mazda6, ko je bilo zabeleženih 37 registracij, sledita ji Mazda2 z 21-imi in enoprostorna družinska Mazda5 z 19-imi zabeleženimi registracijami. Presenetljivo visoka prodaja je bila dosežena s športnim terenskim vozilom Mazda CX-7 s 14-imi registriranimi primerki, sledi ji Mazda3 s 13-imi registracijami. 

V Sloveniji je bilo med januarjem in vključno avgustom 2008 skupno registriranih 1.190 Mazdinih osebnih vozil. Podatek predstavlja 2,42-odstotni tržni delež in 73-odstotno povečanje prodaje glede na enako obdobje v preteklem letu, ko je bilo v Sloveniji ob 1,42 odstotnem tržnem deležu registriranih 689 Mazdinih osebnih vozil. S tem je Mazda v Sloveniji druga najhitrejše rastoča avtomobilska znamka nasploh in s 17,5-odstotnim deležem na drugem mestu med japonskimi znamkami.

Mazda tudi na evropski ravni po prvih osmih mesecih letošnjega leta s skupno 244.100 prodanimi osebnimi vozili beleži 20-odstotno prodajno rast glede na enako obdobje preteklega leta. Z najvišjo prodajno rastjo tako izstopajo predvsem portugalski, ruski, hrvaški, češki ter slovenski trg, kjer je bila dosežena najmanj dvoštevilčna rast prodaje. 

Najboljša letna prodaja Mazde v Sloveniji je bila dosežena leta 2004 s 1200-timi novimi registracijami osebnih vozil. Glede na dosedanje letošnje prodajne rezultate kaže, da bo doslej najboljši letni prodajni rezultat Mazde v Sloveniji izpred štirih let presežen že v septembru 2008.

Prodajna rast nakazuje nadaljevanje pozitivnega trenda rasti prodaje vozil Zoom-Zoom filozofije v Sloveniji in Evropi, ob čemer je James  Muir ob svojem obisku v Sloveniji izrazil veliko zadovoljstvo ter poudaril velik pomen skrbi za okolje, alternativnih pogonov in uvajanja tehnološko naprednih novih vozil, kar je v skladu z dolgoročno strategijo Mazdinega razvoja.

 

MMS