Prihodnji teden v Ljubljani dvodnevni Simpozij Emobility

Sreda, 02 November 2016

Primož Lemež s svojimi sodelavci pripravlja že tretji simpozij na temo električne in ekološke mobilnosti. Na simpoziju predavajo vrhunski domači in tuji strokovnjaki z različnih področij; od proizvajalcev avtomobilov, izdelovalcev sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, strokovnjaki za mobilnost, politiko transporta, razvijalci novih tehničnih rešitev, ponudniki infrastrukturnih rešitev, predstavniki elektroindustrije …

"Letos smo Simpozij razdelili na štiri sklope," nam je povedal organizator simpozija Primož Lemež. "V prvem delu se bomo lotili subvencij. O tem, kaj se dogaja na tem področju v Nemčiji, nam bo povedal nemški veleposlanik gospod Hans Peter Riedel, zanimivo pa bo slišati, kaj si na drugi strani o subvencijah misli Dr. Jože Mencinger, eden najbolj izpostavljenih slovenskih ekonomistov. Drugi sklop bo tehnični, kjer bo svoje videnje prihodnosti poskušala podati Tanja Mohorič, kot predstavnica Hidrie in hkrati kot direktorica slovenskega avtomobilskega grozda ACS.

Po drugi strani pa bomo lahko slišali, kaj si o električni prihodnosti mislijo pri najugodnejšem »avtomobilskem« ponudniku elektrike, pri goriškem podjetju E 3. O tehničnih rešitvah pri javnem prometu bo spregovoril Andrej Osterman, predstavnik LPP, ki je prav pred kratkim kupilo tudi 20 električnih taksijev. Prav ti taksiji bodo vse udeležence simpozija brezplačno pripeljali na simpozij in jih varno z njega tudi odpeljali.

Naslednji sklop so samovozeči avtomobili. »Neverjetno, kakšen preskok se je zgodil v samo treh letih," nadaljuje Lemež. "Na prvem simpoziju je bilo to samo enkrat, tako malo postransko omenjeno, danes pa se že več govori o samovozečih avtomobilih kot pa o električni mobilnosti. O tej temi bosta razpravljala Marko Logonder, naš stalni sodelavec, ter Dr. Matjaž Knez iz Mariborske univerze za logistiko.

Tretji sklop pa bo predvsem debata o tem, zakaj se električni pa tudi ostali avtomobili v Sloveniji prodajajo tako slabo. Jasno je, da bomo letos veliko časa namenili tudi debatam in okroglim mizam.

Drugi dan bo odprl sloviti David Richards, lastnik podjetja Prodrive, enega najnaprednejših svetovnih podjetij s področja avtomobilizma. Danes za velike svetovne koncerne razvija električne avtomobile. On je prav gotovo največja »zvezda«, če lahko tako rečem, letošnjega simpozija. Žal ne bo osebno prisoten, njegovo predavanje bomo lahko spremljali na daljavo. Na splošno pa bo drugi dan bolj namenjen promociji emobilnosti, kar je naš četrti sklop predavanj.

V petek pa bomo lahko poslušali še urednika revije Plugin Dušana Lukiča, pa Boštjana Okorna iz Zveze potrošnikov Slovenije, kako pa se na spremembe pripravlja AMZS pa nam bo razložil Jure Kostanjšek."

"Razočaran pa sem," nadaljuje Lemež, "nad odnosom politike do teh tem. Ko nastopajo pred mediji, so jih polna usta, ko pa bi se morali udeležiti kakšnega strokovnega neodvisnega foruma, dajo hitro rep med noge. Meni je to sicer povsem jasno, saj večina njih, vključno z našo sekretarko Violeto Bulc, nima pojma, kaj – in predvsem kako – bi bilo sploh treba narediti za hitrejši prehod v nizkoogljično družbo, in na vseh nastopih v glavnem prodajajo politične pamflete brez repa in glave. Jasno je, da smo jo povabili, pa tudi direktorja direktorata EU (ki so ga pred kratkim zamenjali), vendar nihče »ni imel časa«."

Simpozij bo potekal v četrtek 10. in petek 11. novembra 2016 v dvoranah M3 in M4 Cankarjevega doma. Pred Cankarjevim domom bo tudi letos razstava električnih avtomobilov, ki jih bodo lahko udeleženci simpozija tudi preizkusili.

Vsi ljubitelji električnih avtomobilov, tehnike na splošno, vsi, ki vas zgoraj omenjene teme zanimajo, vljudno vabljeni. Za simpozij se lahko akreditirate na: http://emobility.si/prijavi-se/

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper