Rast Mazdine prodaje in servisnih storitev

Ponedeljek, 14 Julij 2008

Visoki prodajni rezultati podjetja Mazda v prvih šestih mesecih letošnjega leta, ko je bilo na področju Osrednje in Jugovzhodne Evrope skupno prodanih 17.301 Mazdinih vozil, uvrščajo omenjeno regijo med najhitreje rastoče Mazdine trge. Rezultat pomeni 26,7-odstotno povišanje prodaje glede na enako obdobje v preteklem letu. Trend prodajne rasti beleži tudi Mazda Motor Slovenija, kjer je bilo v prvi polovici letošnjega leta skupno registriranih 933 novih osebnih vozil, kar ustreza 2,39-odstotnem tržnem deležu in predstavlja kar 73,4-odstotno povišanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.

V Mazdini prodajni mreži za regijo Osrednje in Jugovzhodne Evrope je vključenih skupno 14 trgov, od katerih v prvi polovici letošnjega leta še posebej izstopajo romunski (+ 369 %), slovaški (+ 125 %) in črnogorski (+ 112 %) trg.

V Sloveniji je bilo med letošnjim januarjem in junijem skupno registriranih 933 novih Mazdinih osebnih vozil. Podatek predstavlja 2,39-odstotni tržni delež in 73,4-odstotno povišanje prodaje glede na enako obdobje v preteklem letu, ko je bilo v Sloveniji ob 1,54 odstotnem tržnem deležu registriranih 538 Mazdinih osebnih vozil. V letošnjem juniju je bilo v Sloveniji registriranih 132 Mazdinih avtomobilov, kar predstavlja 42-odstotno povišanje glede na enako obdobje lani. V skladu z evropskim prodajnim trendom tudi pri nas v prvi polovici leta s 335 prodanimi primerki prednjači Mazda2, sledijo ji 202 vozili Mazde6, 184 Mazd3, 135 avtomobilov modela Mazda5, 71 športnih terenskih vozil CX-7 ter 26 pick-upov BT-50. 

Novi modeli takoj postali prodajne uspešnice

V največji meri je k visoki prodajni rasti tako na evropski kot tudi na slovenski ravni pripomogla zelo uspešna prodaja dinamične Mazde2, ki ji sledi Mazda3, izjemno dobro odzivnost kupcev v prvih šestih mesecih letošnjega leta pa dosega tudi nova generacija Mazde6. Vsem trem modelom je skupno dejstvo, da je povpraševanje kupcev večje od razpoložljivosti omenjenih vozil.

Kakovostna in številčna rast prodajne mreže

V regiji Osrednje in Jugovzhodne Evrope je skupno 253 Mazdinih pooblaščenih prodajalcev. V lanskem letu je bilo v trgovske objekte in opremo omenjene regije skupno investiranih 27 milijonov evrov. Glede zagotavljanja zadovoljstva Mazdinih strank sta bila vzpostavljena dva temeljna instrumenta, ki postavljata podjetje pred konkurenco. Pred leti je bila uvedena Mazdina evropska pomoč pri okvari na cesti (Mazda Europe Service – MES), vzpostavljeno pa je bilo tudi obsežno in izčrpno orodje za spletno izobraževanje, ki postavlja znanje in izkušnje Mazdinega prodajnega in tehničnega osebja na višjo raven.

»Nenehne zahteve kupcev, širitev trgovske mreže in dodatne izboljšave kakovosti servisnih storitev so v preteklih šestih mesecih letošnjega leta pomembno vplivale na krepitev Mazdine znamke«, poudarja Josef Schmid, regionalni direktor Mazde za Osrednjo in Jugovzhodno Evropo. Po Schmidovih besedah je Mazdin cilj dosega letošnje prodaje v višini 30.000 osebnih vozil za omenjeno evropsko regijo navkljub bližajočemu se težjem položaju na avtomobilskem trgu.

 

MMS