Roadsterska ikona Mazda MX-5 slavi 20. obletnico

Sobota, 21 Februar 2009

Že dvajset let Mazdo MX-5 odlikuje status legendarnosti in najboljše prodaje. Mazda MX-5 je na novo opredelila pojem klasičnega angleškega roadsterja. Zadnja generacija priljubljene športnice iz leta 2005 po številnih prejetih nagradah ter utrditvi imidža kot roadsterska ikona letos doživlja prenovo. Nova Mazda MX-5 bo na slovenski trg zapeljala meseca maja. 

Že dolgo velja, da Mazda MX-5 omogoča pravo roadstersko doživetje v najboljši možni obliki. Njen originalni koncept se tudi po desetletjih na trgu ni spremenil, saj združuje vse tisto, kar si ljubitelji vetra v laseh želijo. Poleg ugodne nabavne cene in enostavnega vzdrževanja ne gre prezreti nizke mase, ki omogoča izjemne užitke med vožnjo, k temu pa velja dodati še nevtralno lego v ovinku, izjemno krmiljenje in klasični roadsterski videz, s katerima se zaključuje tako imenovana filozofija »Jinba Ittai« ali »Biti eno z avtomobilom«. Tretja generacija najbolj priljubljenega roadsterja je na trg prispela leta 2005. Bila je izdelana na podlagi edinstvene »gram-strategije«, ki je snovalcem omogočala ohraniti nizko maso avtomobila. Kljub temu je izrazito opazna večja togost konstrukcije in  veliko več serijske opreme.

Letošnje leto predstavlja dvajsetletnico prisotnosti Mazde MX-5 na tržiščih po vsem svetu. Prav tako je Mazda MX-5 vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot najbolje prodajan dvosedežni športni avtomobil doslej. Do današnjega dne je bilo po svetu namreč prodanih že več kot 855.000 roadsterjev Mazda MX-5, od tega jih nekaj več kot četrt milijona vozi po evropskih cestah. V dveh desetletjih je Mazda MX-5 osvojila kar 178 pomembnih nagrad, od tega se z oseminpetdesetimi lahko pohvali aktualna generacija, ki v pričetku letošnjega leta doživlja obsežno prenovo.

 

MMS

.