Serija Nori na motorje vas bo poučevala o motorjih, ki so krojili zgodovino

Četrtek, 03 December 2015

Ljubitelji hitrosti obožujejo turbine, valje, motorje in vse ostalo, kar poganja njihova vo­zila. V novi seriji "Nori na motorje z Jimmyjem de Villom", ki 5. decembra ob 20.00, prihaja na Discovery Channel, bo inženir in izumitelj Jimmy de Ville na docela neobičaj­nih lokacijah iskal redke in dragocene motorje, potem pa jih tako 'sfriziral', da bodo v različnih posebej zanje prirejenih vozilih razvili svoj potencial do maksimuma. V seriji boste lahko do potankosti spoznali celo vrsto vrhunskih motorjev z notranjim izgorevanjem in tudi avtomobilske klasike, motocikle ter druga vozila, ki jih ti motorji poganjajo.

Jimmy je kot inženir, voznik dirkalnih avtomobilov, pustolovec in vojak vse svoje življe­nje posvetil prenovi motorjev in vozil, zdaj pa je naredil korak dlje – v življenje bo pos­kusil spraviti številne legendarne in revolucionarne motorje, ki jih poznamo iz zgodovine. S pomočjo domiselnih orodij bo Jimmy znova pokazal njihovo moč. Legendarne motorje bo iskal vsepovsod po svetu: pot ga bo vodila po zapuščenih tovarnah, letališčih, avto­mobilskih odpadih, vmes pa bo gledalcem razkril marsikatero skrivnost industrijske in tehniške dediščine. Pri popravilu in prenovi motorjev mu bodo pomagali lokalni strokov­njaki, s katerimi bo Jimmy razstavil in ponovno sestavil vsak najdeni motor, ki bo po njihovem posegu dobil povsem nov izgled.

Med drugim bomo gledalci spoznali avtomobilsko ikono, zračno hlajenega Volkswagnove­ga hrošča, pionirski reaktivni motor Franka Whittla, ki je v zračni plovbi sprožil revoluci­jo, in indijski motocikel Royal Enfield, ki je v 50-ih letih prejšnjega stoletja korenito spre­menil podobo Indije. S temi redkimi, legendarnimi motorji so se dobesedno prevažali narodi, z njimi dobivali vojne in spreminjali zgodovino.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper