Slovenski dirkač Tim Novak je začel drugo sezono v ADAC Opel Rallye Cup prvenstvu

Ponedeljek, 10 April 2017

Ta vikend se je z dirko ADAC Hessen Rallye Vogelsberg pričela peta sezona enega najzahtevnejših evropskih prvenstev v reliju. V prvenstvu ADAC Opel Rallye Cup se bo pomerilo kar 24 voznikov iz 12 držav, kar nekaj je novincev. Med vozniki je tudi letos Slovenec Tim Novak, vendar je letos na sovozniškem sedežu Uroša Ocvirka zamenjala Nemka Lisa Stengl. Na prvi dirki sta med 24 posadkami dosegla sedmo mesto.

»Če so bili moji občutki na začetku relija v Opel Adamu Cupu zelo dobri in sodelovanje z novo sovoznico Liso idealno pa z doseženimi časi nisem bil najbolj zadovoljen,« je po uvrstitvi na sedmo mesto, na letošnjem prvem reliju ADAC Hessen Rallye Vogelsberg 2017, dejal 22-letni gorenjski dirkač Tim Novak.

Za uspeh mora biti dobra tudi spremljevalna ekipa (za Tima skrbi idrijska ekipa IK Sport), podpora sponzorjev (poleg domačega podjetja Krokar odslej Timu stoji ob strani tudi podjetje Opel Slovenija) in tudi zanesljivi sovoznik. Ker je Urošu Ocvirku dirkanje v Nemčiji preveč obremenjevalo družinsko življenje odslej sedi ob Timu Nemka Lisa Stengl, ki ima kljub 21-letom že tri leta dirkaških izkušenj. Sicer sramežljiva punca iz Koblenza se je že lani izkazala na Oplovi akademiji, saj je bila izbrana med deset od 1000 sodelujočih, zato ji izkušenj prav gotovo ne manjka.

ADAC Opel Rallye Cup prvenstvo
Dirkači se bodo v sezoni 2017 borili za točke, denarno nagrado in fantastično možnost napredovanja v ADAC Opel Rallye Junior Team, uradno Oplovo tovarniško ekipo, ki je z bliskovito hitrim dirkalnikom Opel ADAM R2 že od leta 2015 prava senzacija v prvenstvu FIA ERC Junior.

Uspehi govorijo sami zase: Emil Bergkvist in Marijan Griebel, zmagovalca Oplovega prvenstva v letih 2014 in 2013, sta premagala vse tekmece in osvojila zadnji dve evropski prvenstvi ERC (Emil leta 2015, Marijan leta 2016). Pred zmagovalcem prvenstva 2016 ADAC Opel Rallye Cup je tako težka naloga: ekstremno nadarjeni Finec Jari Huttunen (23) se bo v tej sezoni v Oplovi tovarniški ekipi pridružil Britancu Christopherju Ingramu (22) in 19-letni Italijanki Tamari Molinaro.

Poleg edinstvene priložnosti za napredovanje je prvenstvo ADAC Opel Rallye Cup nadvse privlačno tudi zaradi dosledne zasnove in odličnega paketa v zahtevnem svetu motošporta. Ambicioznim dirkačem so na voljo dirkalniki Opel Adam Cup, s 140 KM, s katerimi mladi vozniki na dogodkih v sklopu nemškega prvenstva v reliju stalno povzročajo sive lase voznikom zmogljivejših dirkalnikov, ki so velikokrat opremljeni tudi s štirikolesnim pogonom. Dragocena je tudi profesionalna tehnična podpora ekipe Opel Motorsport. Vse udeležence na osmih dogodkih čakajo urejena prizorišča, prisotnost v servisnem parku, prijetno druženje in učinkovita struktura za trženje in vzpostavljanje stikov z mediji – stroški pa so obvladljivi in pregledni. Vrhunec sezone bosta tudi letos avgusta dogodka v sklopu dirke ADAC Rallye Deutschland, nemškega dela svetovnega prvenstva v reliju (WRC).

Kako privlačno ostaja prvenstvo, dokazuje nič manj kot 12 novincev, ki se bodo pomerili v mednarodni konkurenci leta 2017. Med njimi sta tudi Tom Kässer (voznik) in Stephanie Voigtländer (sovoznica), zmagovalca lanskega dogodka ADAC Opel Rallye Academy. Christoph Hilmes, Maximilian Schmidt in Thomas Weirather, mlajši brat alpske smučarke Tine Weirather, so še trije ‘diplomanti’, ki so se odločili, da se bodo udeležili prvenstva ADAC Opel Rallye Cup.

Tudi izbira favoritov je zelo težka naloga. Med njimi je zagotovo danski povratnik Jacob Lund Madsen, ki je svojo izjemno nadarjenost pokazal na prvenstvih leta 2014 in 2015, prav tako je v samem vrhu lanski drugouvrščeni Šved Tom Kristensson. Na seznamu velikih obetov so po mnenju strokovnjakov trije novinci v prvenstvu ADAC Opel Rallye Cup: Frederic Field (Anglija), Grégoire Munster (Luksemburg) in Frederic Hauswald (Francija). Sodelovali bodo tudi nadarjeni nemški mladi vozniki, med katerimi je Nico Knacker marca na testni dirki prvenstva v sklopu relija ADAC Saarland-Pfalz Rallye zmagal sekundo pred Johannesom Dambachom.

Tim Novak se je lani zavihtel na odlično peto mesto skupne razvrstitve, a vseeno so letos njegovi cilji še višji: "Želim si, da bi letos ponovili lansko sezono, ko sem bil peti in jo morda še izboljšal. Glavni cilj je, da bi imel konstante vožnje, nastopal brez težav, da ne bi bilo večjih nesreč, predvsem pa si želim dvigniti svojo hitrost. To govorim predvsem zato, ker imam občutek, da bi lani lahko bili hitrejši, želim pa si tudi ohraniti zanesljivost."

Seznam udeležencev prvenstva ADAC Opel Rallye Cup 2017

Št.    voznik     sovoznik
30 Tobias Pohlner (D) Jasmin Santos (D)
31 Nino Weiland (D) Ann-Kathrin Mergen (D)
32 Frederic Field (GB) Janice Moore (GB)
33 Frédéric Hauswald (F) Romain Garrel (F)
34 Jacob Lund Madsen (DK) Line Lykke Jensen (DK)
35 Ricardo Sobkowski (D) Philipp Sommermann (D)
36 Grégoire Munster (L) Johan Jalet (B)
37 Philipp Hetz (D) Silvia Dartsch (D)
38 Tim Wacker (D) Christian Kugler (D)
39 Nico Knacker (D) Ella Kremer (D)
40 Calvin Beattie (IRL) Jack Morton (GB)
41 Fabian Rotter (D) Enrico Flores-Trigo (D)
42 Christoph Hilmes (D) Maximilian Plum (D)
43 Romain Delhez (B) Gerome Bollette (B)
44 Tom Kässer (D) Sebastian Glatzel (D)
45 Thomas Weirather (FL) Matthias Schlosser (A)
46 Lukas Hein (D) Andreas Bergmann (D)
47 Johannes Dambach (D) Thomas Fuchs (D)
48 Tim Novak (SLO) Lisa Stengl (D)
49 Nicola Sartor (I) Pietro Elia Ometto (I)
50 Tom Kristensson (S) Henrik Appelskog (S)
51 David Stefan (CZ) Josef Král (CZ)
52 Simon Habran (B) Léonid Wojzehowsky (B)
53 Maximilian Schmidt (D) Stephanie Voigtländer (D)


Koledar prvenstva ADAC Opel Rallye Cup 2017

7.–8. april ADAC Hessen Rallye Vogelsberg
5.–6. maj ADAC Rallye “Rund um die Sulinger Bärenklaue“
26.–27. maj AvD-Sachsen-Rallye
23.–24. junij ADAC Rallye Stemweder Berg
17.–20. avgust ADAC Rallye Deutschland (dve dirki)
8.–9. september ADAC Rallye Niedersachsen
20.–21. oktober ADAC 3-Städte Rallye