Športna znamka TVR se vrača v življenje

Nedelja, 27 Marec 2016

Nekoč tretja največja znamka na svetu specializirana za športne avtomobile bo očitno doživela vstajenje od mrtvih. Pretekli teden so predstavniki britabnske znamke TVR podpisali pogodbo za postavitev nove tovarne v Južnem Welsu, za vabo pa so pokazali tudi skico bodočega avtomobila.


Računalniški rendering bodočega TVR-jevega kupeja z V8 motorjem

Znamka TVR, ki jo je leta 1947 ustanovil Trevor Wilkinson, je imela zelo burno zgodovino. Potem, ko so se specializirali za proizvodnjo športnih avtomobilov, predvsem kupejev in kabrioletov, so dosegli svetovni ugled kot proizvajalec visokozmogljivih vozil z inovativnimi rešitvami. Še v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so izdelovali več mišičastih športnih avtomobilov s šest- in osem-valjnimi motorji: Tuscana, Sagarisa, Chimero, Griffitha in Cerbero. A leta 2004 je znamko kupil 24-letni Rus, ki pa ni razvil nobenega novega avtomobila in več let se je ugibalo, če bo TVR sploh še oživel.

Današnji lastnik je TVR kupil leta 2013, lani pa se je pričelo šepetati, da skupaj z zblikovalcem Gordonom Murrayem in podjetjem Cosworth končno razvija nov športni model, z V8 motorjem, prepoznavno TVR-jevo obliko, a aerodinamiko navdahnjeno po rešitvah iz F1. Za novi avtomobil je že bilo vplačanih 350 pologov! Ti kupci naj bi svoje TVR-je dobili do konca 2018.


TVR sagaris je bil v začetku novega tisočletja še eden zadnjih avtomobilov nekoč slavne šporne znamke.

TVR-ju bo k ponovnem lansiranju avtomobilske proizvodnje pomagala tudi welška vlada, ki bo v prihodnih petih letih vanj vložila 30 milijonov funtov. Les Edgar, predsednik TVR, je komentiral, da je to nova velika priložnost tako za TVR kot Wales, saj naj bi sprva zaposlili 150 delavcev.
 

Aleksander Praper