Strateško partnerstvo Daimler AG in Renault-Nissan

Sreda, 07 April 2010

Predsednik Zveze Renault-Nissan Carlos Ghosn, in predsednik upravnega odbora Daimler AG Dieter Zetche sta danes objavila obsežno strateško sodelovanje, ki bo obema skupinama v okviru posameznih konkretnih projektov zelo hitro omogočilo dobičkonosnost in uveljavitev najboljših praks. Skupini sta prav tako objavili izmenjavo delnic, ki bo  Zvezi Renault-Nissan omogočila 3,1 % delež v Daimlerju ter Daimlerju 3,1 % delež v Renaultu in 3,1 % delež v Nissanu.

 
Prednosti sporazuma o sodelovanju
Po izčrpnih pogajanjih je bila sprejeta odločitev o takojšnji uveljavitvi določenega števila projektov:

Nova skupna konstrukcijska osnova za majhna vozila
Naslednik današnjega smarta fortwo, novi štirisedežni smart  in naslednik renault twinga bodo nastajali na osnovi skupaj razvite konstrukcijske osnove.

Dizajn vseh treh modelov bo popolnoma različen. Začetek proizvodnje modelov, razvitih na skupni osnovi, je predviden od 2013 dalje. Tovarna Hambach bo proizvajala dvosedežno različico, medtem ko bo Renaultova tovarna Revoz v Novem mestu v Sloveniji zagotavljala proizvodnjo različic s štirimi sedeži. Že od začetka prodaje bodo ti modeli na voljo tudi v električni različici.

Pogonski sklopi
Sodelovanje na področju pogonskih sklopov temelji na skupnem razvoju Zveze Renault-Nissan in Daimlerja pri dizelskih in bencinskih motorjih z nizko porabo.

Zveza Renault-Nissan bo Daimlerju dobavljala svoje bencinske in dizelske motorje s 3 in 4 cilindri, ki jih bo prilagodila in spremenila v skladu z Mercedesovimi posebnostmi. Gre za partnerstvo, od katerega bosta imeli korist obe strani: Daimler bo lahko uporabil motorje Zveze Renault-Nissan in tako izkoristil nove komercialne priložnosti za svojo bodočo paleto kompaktnih vozil višjega razreda Mercedes-Benz, pri čemer bo  Zvezi Renault-Nissan omogočil boljo izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti.

Daimler bo Infinitiju dobavljal obstoječe motorje, in sicer bencinske motorje in dizelske motorje s 4 ali 6 cilindri. Tudi to sodelovanje predstavlja prednosti za obe strani:  Infiniti bo lahko uporabil Daimlerjeve motorje, Daimler pa bo bolje izkoristil svoje proizvodne zmogljivosti.

Daimler, Renault in Nissan bodo sodelovali tudi na bodočih projektih bencinskih in dizelskih motorjev. Odločitev o izbiri tovarne za razvoj novih skupaj razvitih motorjev bo sprejeta naknadno, tako da bo zagotovljena dobra porazdelitev količin med partnerji.

Sodelovanje na področju lahkih gospodarskih vozil
Proizvajalci so se tudi dogovorili, da bodo tesno sodelovali na področju lahkih gospodarskih vozil. Od leta 2012 bo Mercedes-Benz Vans razširil svojo paleto lahkih gospodarskih vozil z novim vstopnim modelom. Za ta model bo uporabljena Renaultova tehnologija, proizvajali pa ga bodo v Renaultovi tovarni v Maubeugeu, Francija. Tudi tu bosta oba partnerja imela korist zaradi višjih proizvodnih količin, boljše izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti, delitve naložb in posledično boljše skupne strukture stroškov.

Izmenjava delnic
Strateško partnerstvo je podkrepljeno z navzkrižnim istočasnim sodelovanjem v kapitalu, ki bo vsem trem proizvajalcem omogočalo benchmarking in ustvarjanje sinergij na osnovi partnerstva, ki bo prinašalo dolgoročno korist. Izmenjava delnic bo potekala v naslednji obliki:

  • Daimler bo prejel 3,1 % delnic, ki jih bo na novo izdal Renault;
  • Daimler bo prejel od Renaulta 3,1 % obstoječih Nissanovih delnic;
  • Renault bo prejel 3,1 % Daimlerjevih delnic;
  • Renault bo prenesel 1,55 % svojega deleža v Daimlerju Nissanu v zamenjavo za 2% Nissanovih delnic;
  • Renault in Nissan bosta obdržala vsak 1,55 % Daimlerjevih delnic.

Strateško sodelovanje bosta koordinirala Renault-Nissan B.V. za Zvezo Renault-Nissan in Daimler, in sicer v okviru odbora, v katerem bodo zastopane vse strani. Odboru bosta predsedovala Carlos Ghosn in Dieter Zetsche, vodili pa ga bodo vodilni iz vseh treh družb.

Druge možnosti za sodelovanje
Obe skupini namerava ustvariti okvir za dolgoročno tesno sodelovanje. Po podpisu pogodbe o strateškem sodelovanju in uresničitvi prvih večjih projektov bo vsak proizvajalec pri sebi iskal nove možnosti za bodoče sodelovanje, še posebej možnosti za izmenjavo modulov in sestavnih delov med modeli Infiniti in Mercedes-Benz ter lokalno sodelovanje v ZDA, na Kitajskem in na Japonskem med Nissanom, Infinitijem in Daimlerjem. Sicer pa bodo Renault, Nissan in Daimler raziskovali možnosti za skupni razvoj tehnologij, povezanih z električnimi vozili, in baterij.

 

PR Revoz