Tiago Monteiro je na dirkališču drvel z najhitrejšo kosilnico

Sobota, 03 Maj 2014

Tiago Monteiro, uradni dirkač Honda World Touring Car Team, je sicer vajen drvenja s hondo civic WTCC, a Honda zna biti športna tudi na drugih področjih – na primer pri kosilnicah. Ustvarili so najhitrejšo kosilnico na svetu, imenovano Mean Mover, in Tiago Monteiro se je z njo popeljal po dirkališču Spa Francorchamps.

Nekdanji voznik Formule 1 se je sprva ogrel na travi, kakršni je kosilnica Mean Mower pravzaprav namenjena, nato se je kljub mokri podlagi pognal po dirkališču s hitrostjo do 130 km/h! A to ni vse, kar premore Mean Mover. Pred kratkim je uradno postala najhitrejša kosilnica na svetu, saj je na meritvah, pod budnim spremstvom predstavnika Guinnessove knjige rekordov, dosegla povprečje188 km/h!

Honda je s kosilnico Mean Mower želela pokazati svoj inovativni duh in dirkaško dediščino. Razvili so jo v Veliki Britaniji, pri podjetju Team Dynamics, partnerju Hondine ekipe BTCC. Za osnovo je služila kosilnica HF2620, ki pa so ji na novo izdelali šasijo in vanjo vgradili 1000 cm3 motor iz honde VTR Firestorm, jo posadili na kolesa dirkaškega štirikolesnika in poskrbeli za primerno vzmetenje. 140 kilogramov težka kosilnica premore 75 KM in 96 Nm navora ter do 100 km/h pospeši prej kot v štirih sekundah.
 

Aleksander Praper

Video - Mean Mover svetovni rekord


Video - Monteiro in Mean Mover