V Angliji razvijajo avto za učenje vožnje otrok starih od 5 do 10 let

Sobota, 02 April 2016

Avtomobilski strokovnjaki razvijajo avtomobil za otroke stare od 5 do 10 let. Po devetih mescih razvoja sedaj iščejo “testne voznike”, ki bi pomagali izboljšati to posebno vozilo, ki bo služilo kot avtomobil za učenje vožnje. Proizvajalo ga bo podjetje Young Driver Motor Cars Limited, ki je del organizacije Young Driver, največjega angleškega ponudnika učenja vožnje za mlajše od 17 let.

Avtomobil z dvema sedežema ni igrača, temveč je zasnovan kot avtomobil, ki bo otrokom dajal občutek vožnje pravega avtomobila. Seveda jim je velikostno prilagojen. Vgrajena bo imel dva elektromotorja, kolutne zavore, posamično vzmetenje, desni ali levi volan in inovativen sistem, ki zaznava ovire ter ustavi vozilo pred trčenjem. Avtomobil za otroke bo dosegel najvišjo hitrost okoli 15 km/h, poleg omenjenega varnostnega mehanizma pa bodo otroke lahko varovali še starši z daljinskim upravljalnikom. Oblika avtomobila naj bi bila sodobna (čeprav na skici tega ni videti), zasnoval pa jo bo Chris Johnson, ki se ponaša s 30-letnimi oblikovalskimi izkušnjami.

Young Driver bo te dni predstavil prvi vpogled v dizajn avtomobila, mladostniki pa bodo imeli možnost preizkusiti enega izmed štirih prototipov in podati svoje mnenje še pred zadnjo razvojno fazo. Končni avtomobil bodo izdelovali le v Veliki Britaniji, predstavljen pa bo 26. maja. Otroci bodo nato lahko trenirali vožnjo v izbranih centrih, ki bodo imeli prilagojeno infrastrukturo za spoznavanje ključnih spretnosti pri vožnji avtomobila.

Angleži se očitno zavedajo, da se vzgoja začne pri otrocih. To velja tudi za vzgojo in varnost v prometu. Samokritično lahko priznamo, da sta to področji, kjer Slovenci ne blestimo. Zato nam ne bi škodilo, če bi že otroke pričeli vzgajati v bodoče bolj strpne, kulturne in vljudne udeležence v prometu.
 

Aleksander Praper