V slovenske kinematografe prihaja akcijski triler Hitri in drzni 8

Četrtek, 06 April 2017

Po uspešnici Hitri in drzni 7 (2015), ki je šesti najdonosnejši film v zgodovini in eden od tistih, ki so najhitreje dosegli 1 milijardo dobička, nas do premiere osmega nadaljevanja te priljubljene franšize loči le še teden dni. Hitri in drzni 8 v vsa slovenska kina prihajajo 13. aprila. Predpremiere se bodo odvile v nedeljo, 9. aprila, ob 19.00 v Koloseju Ljubljana in sredo, 12. aprila 20.00 v vseh Kolosej in Cineplexx dvoranah in v KG Bežigrad.

Hitri in drzni 8 še vedno ohranja rdečo nit preteklih filov o prepovedanih avtomobilskih dirkah, a za njimi se odvija širša zgodba. Medtem ko Dom (Vin Diesel) in Letty (Michelle Rodriguez) uživata na zasluženem poročnem potovanju na Kubi, tudi ostali zaživijo običajno življenje daleč stran od nevarnih preizkušenj in adrenalinskih podvigov, ki so v preteklosti spremljale njihov vsakdan. A Dom po srečanju s skrivnostno Cipher (Charlize Theron) nima druge izbire, kot da se zaplete v nevaren svet kriminala in tako izda tiste, ki so mu najbližje. Družina se znajde pred največjo preizkušnjo do sedaj, ki jo mora za povrhu razrešiti še brez svojega vodje.

Zanimivosti:

  1. Snemanje filma Hitri in drzni 8 se je začelo zgodaj spomladi 2016, ko sta dve ločeni ekipi hkrati snemali na Kubi in Islandiji. Sledilo je snemanje v New Yorku, ki je pravzaprav rojstni kraj franšize. Revija Vibe je namreč leta 1998 objavila članek o dirkaču na nedovoljenih dirkah v New Yorku, ki ga je odkupil producent Moritz in tako postavil temelje ene najbolj priljubljenih franšiz v zgodovini Universal Pictures.
  2. Najnovejši del filma Hitri in drzni se tako začne z dirko po ulicah Havane, kjer do sedaj niso posneli še nobene hollywoodske uspešnice. Ker je kubanska avtomobilska kultura neločljiv sestavni del te države, so ustvarjalci filma že dolgo razmišljali, kako bi jo vključili v enega od filmov, in Obamova administracija jim je z otoplitvijo meddržavnih odnosov to končno tudi omogočila.
  3. Po dolgotrajnih pogajanjih s Castrovo vlado je pretehtalo dejstvo, da je novica o morebitnem snemanju filma Hitri in drzni 8 pricurljala v kubansko javnost, ki je bila navdušena, javno mnenje in dosedanji sloves franšize pa sta vlado prepričala, da je aktivno pomagala pri snemanju.
  4. Ekipa je morala na otok pripeljati vse avtomobile, ki so jih uporabili na ulicah Havane. Za uvodno sceno filma, ki se dogaja na Kubi, so tako iz Amerike prepeljali deset chervoletov in sedem fordov, vključno s tovornjaki za njihov prevoz, orodjem in vsemi rezervnimi deli, za katere bi se lahko izkazalo, da jih bodo potrebovali. Na Kubi namreč ni bilo mogoče kupiti prav ničesar.
  5. Pomembna prelomnica je bilo tudi snemanje iz zraka. Helikopter veteranskega pilota Freda Northa, ki je stalni sodelavec filmov Hitri in drzni za inovativne zračne posnetke, je bil prvi ameriški helikopter, ki je letel v kubanskem zračnem prostoru.
  6. Poseben izziv je bilo tudi snemanje na drugem koncu sveta, na ledenih planjavah Islandije, kjer so odročne lokacije in nizke temperature prinesle celo vrsto novih težav. Vsa vozila je bilo treba najprej predelati, da so prenesla islandski mraz.
  7. Za prizor, v katerem ekipa odide v avtomobilsko skladišče, polno pločevinskih biserov, so za pomoč zaprosili množico zasebnih zbiralcev, prodajalcev, predelovalcev in proizvajalcev s celega sveta. Skrbi, kako bodo skladišče napolnili z osupljivimi avtomobili, so kmalu izpuhtele, saj so filmi Hitri in drzni po svetu tako priljubljeni, da so se vsi potegovali za priložnost, da pokažejo svoje jeklene konjičke. Tako so za nekaj dni snemanja na posodo dobili avtomobile v skupni vrednosti 17 milijonov dolarjev. Med njimi je bil celo dva milijona vredni edinstveni Nissanov vzorčni avto, ki so jim ga dostavili naravnost z Japonske.

Igralska zasedba: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Charlize Theron, Jason Statham, Scott Eastwood, Lucas Black, Helen Mirren , Jordana Brewster, Kurt Russell, Michelle Rodriguez, Ludacris, Nathalie Emmanuel, Elsa Pataky, Kristofer Hivju, Tyrese Gibson, Lee Hodge in drugi
Režija: F. Gary Gray
Scenarij: Chris Morgan in Gary Scott Thompson
Producenti: Vin Diesel, Michael Fottrell, Finni Johannsson, Cliff Lanning, Neal H. Moritz
Izvršni producent: Chris Morgan

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Galerija