Vrnitev forda GT na ceste in dirke

Torek, 22 Marec 2016

Želja po zmagi na 24-urni dirki v Le Mansu je gnala Henryja Forda II. pri ustvarjanju superšportnega forda GT 40, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Za dirkanje v Le Mansu je bilo treba imeti vizijo, bistroumnost in neustrašnost. Enako velja tudi danes, ko povratek forda GT na dirke predstavlja še enega od prelomnih trenutkov v Fordovi zgodovini.

Ko so prižgali zeleno luč za ponovno obuditev svojega najzmogljivejšega modela, se je Ford podal na zahtevno pot sočasne izdelave forda GT v cestni različici in dirkalnika, ki bo pravočasno pripravljen za 50. obletnico legendarne trojne zmage tega modela na dirki 24 ur Le Mansa. Za lovorike v prvenstvih na različnih koncih sveta se bodo skupno pomerili štirje fordi GT ekipe Ford Chip Ganassi Racing. Dva bosta dirkala v prvenstvu IMSA WeatherTech SportsCar Championship (Severna Amerika), dva pa bosta tekmovala v prvenstvu FIA World Endurance Championship (globalno). Vsi štirje bodo nastopili na dirki 24 ur Le Mansa.

Ford je te prelomne trenutke v svoji zgodovini zajel v serijo petih kratkih videoposnetkov. “The Decision” (Odločitev) je prvi film, v njem pa spregovorijo Bill Ford Jr., Raj Nair, Dave Pericak in Edsel B. Ford II., ki se je dirke leta 1966 udeležil skupaj z očetom, Henryjem Fordom II. Videoposnetke bo nadgradil daljši dokumentarec, ki bo prikazal razvoj cestne in dirkalne različice Forda GT od odločitve za proizvodnjo do povratka na 24 ur Le Mansa.



Dirkaš, da bi zmagal. Na dirko ne greš, ker upaš, da ti bo dobro šlo. Ne dirkaš, ker imaš lep avto. Dirkaš, da bi zmagal.

Seveda je veliko tveganje, vendar dodajmo še sloves, vpliv na priljubljenost in dodatno vzpodbudo vsem navdušencem nad Fordovo znamko. Ta avto sicer ne bo imel prav velikega vpliva na naš zaslužek, a kar se tiče ugleda družbe Ford Motor Company, ki mi izjemno veliko pomeni, bo ta avto naredil ogromno," je povedal Bill Ford, izvršni predsednik družbe Ford Motor Company.
 
Zmaga na dirki zahteva neverjetno predanost.

Mislim, da smo ves čas razmišljali o izdelavi naslednjega forda GT. Za dodatno vzpodbudo je poskrbela 50. obletnica legendarne zmage leta ’66. Imeli smo občutek, da moramo res narediti nekaj v čast tega dosežka … To je poklon naši dediščini. Naša dediščina je zelo pomembna. V bistvu smo še vedno družinsko podjetje,” je dodal Raj Nair, izvršni podpredsednik za globalni razvoj izdelkov in vodja tehničnega oddelka družbe 
 
Za zmago na tej dirki, moraš biti res najboljši, saj je konkurenca neverjetno huda. Šteje vsaka sekunda, šteje vsak milimeter avtomobila. To je tisto najvznemirljivejše pri dirkanju, tisto, kar potrebuješ za zmago.

Vedno pravim ‘delamo za podjetje Ford Motor Company, a dejansko delamo za družino – in to je Fordova družina.’ Zato je za nas tako pomembno, da se vrnemo v Le Mans in obletnico velike zmage proslavimo na ta način, resnično pa bomo veseli, če nam bo uspelo Fordovi družini ponovno zagotoviti to prestižno lovoriko,” je zaključil Dave Pericak, direktor Fordovega globalnega športnega programa
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper