Začetek proizvodnje nove honde FCX Clarity

Petek, 20 Junij 2008

16. junija je na Japonskem zapeljal s traku prvega proizvodnega obrata na svetu, namenjenega proizvodnji vozil na gorivne celice, model FCX Clarity, Hondino napredno vozilo na vodikove gorivne celice. Po 19 letih razvoja pomeni nastop dejansko uporabnega vozila na gorivne celice začetek nove dobe čistejšega avtomobilizma.

FCX Clarity, ki iz svoje izpušne cevi izpušča na prosto samo vodo, je bil predstavljen  na priložnostni slovesnosti v Hondinem centru za nove avtomobilske modele v prefekturi Tochigi, kjer je Honda postavila na ogled tudi vrsto novih proizvodnih procesov. Med prvimi uporabniki novega vozila so igralka Jamie Lee Curtis in njen soprog, filmski ustvarjalec Christopher Guest ter producent Ron Yerxa.

Nova montažna linija, namenjena vozilom na gorivne celice, je postavljena v zgoraj navedenem Hondinem centru in obsega procese, ki jih pozna samo proizvodnja tovrstnega vozila kot na primer namestitev sklada gorivnih celic in zbiralne posode za vodik. Honda Engineering Co., Ltd sama proizvaja vse sklade gorivnih celic prav tako v Tochigiju. Za proizvodnjo gorivnih celic je bila uvedena posebej zanjo projektirana avtomatizirana oprema, ki mora zagotavljati najvišjo raven preciznosti in obenem omogočati množično proizvodnjo celic, saj jih je za vsak sklad gorivnih celic potrebnih več sto. S sprejemanjem takšnih izzivov Honda stalno izpopolnjuje svoje tehnologije gorivnih celic in vozil na ta pogon ter vztrajno napreduje k svojemu cilju – splošni in vse širši uporabi tovrstnih vozil.

FCX Clarity je bil od prvih skic naprej zasnovan kot vozilo na gorivne celice. Poganja ga zelo kompakten, energetsko učinkovit in močan sklad gorivnih celic V Flow Hondine proizvodnje. Zaradi nizkega, dinamičnega in prefinjenega videza, ki ga je omogočila inovativna razporeditev pogonskega sklopa, se FCX Clarity ponaša z vrhunskim oblikovanjem in voznimi karakteristikami, ki jih dopolnjuje še okoljska odgovornost. Začetek najemnega nakupa je napovedan za julij v ZDA in za jesen na Japonskem. Predvideni obseg prodaje na obeh trgih skupaj je nekaj ducatov vozil na leto in okoli 200 v prvih treh letih. FCX Clarity bo razstavljen tudi na vrhu G8 Hokkaido Toyako, ki se začne 7. julija, v skupini naprednih okoljskih tehnologij.

Pot honde FCX, vodilnega vozila na gorivne celice na svetu med razvojem v avtomobil prihodnosti.

1999        sep          Predstavitev dveh prototipov vozila na gorivne celice FCX-V1 (na vodik) in FCX-V2 (s postopkom kemične obdelave metanola).

2000        sep         Predstavljen prototip FCX-V3 z visokotlačno zbiralno posodo za vodik in ultra   kondenzatorjem.

2001       feb           Demonstracija prototipa FCX-V3, opremljenega s Hondinim skladom gorivnih celic (FC Stack), na kalifornijskem poslovnem združenju za gorivne celice.

jul            Začetek testiranja FCX-V3 na javnih cestah na Japonskem. Začetek poskusov s proizvodnjo vodika in polnjenjem vozil na gorivne celice v družbi Honda R&D Americas v Kaliforniji

sep          Predstavitev prototipa FCX-V4 s povečano razdaljo med polnjenji.

2002     mar           Honda FCX-V4 dobi certifikat japonskega ministrstva za nepremičnine, infrastrukturo in promet. Honda FCX-V4 služi kot sodniški avtomobil na maratonu v Los Angelesu

jul           Honda FCX postane prvo vozilo na gorivne celice s certifikatom za komercialno      
uporabo, ki mu ga podelita ameriška Agencija za varstvo okolja (EPA) in kalifornijski Odbor za    
zaščito zraka (CARB).

okt          Sklenjen sporazum z mestom Los Angeles, da postane prvi ameriški uporabnik vozila na gorivne celice. Predstavitev prototipa FCX predvidena v istem letu.

nov         FCX dobi certifikat japonskega ministrstva za nepremičnine, infrastrukturo in promet.

dec        Dobava dveh vozil FCX istega dne v ZDA in na Japonskem.

2003       jul          Honda postane prvi proizvajalec avtomobilov na svetu, ki dobavi vozilo na gorivne celice zasebnemu podjetju.

sep       Dobava vozila FCX mestu San Francisco.

okt          Začetek poskusov v ZDA z vodikovo hišno energetsko postajo (HES), ki poleg oskrbe vozila z gorivom proizvaja tudi toploto in elektriko za gospodinjstvo. Predstavitev Hondinega sklada FC Stack, ki lahko proizvaja energijo pri temperaturah do –20 °C.

2004     feb          Testiranje FCX, opremljenega s skladom FC Stack, na javnih cestah otoka Hokkaido, potrdi sposobnost hladnega zagona vozila in druge vozne sposobnosti.

apr          Začetek preskusnih voženj z FCX, opremljenim s skladom FC Stack, na otoku Yakushima v okviru otoškega projekta za okolje brez emisij. Začetek preskusnih voženj z FCX, opremljenim s skladom FC Stack, na ameriških javnih cestah.

jul           FCX, opremljen s skladom FC Stack, dobi certifikat ameriške vlade za komercialno uporabo.

nov        FCX s skladom FC Stack izročen v zakup državi New York, kar pomeni prvo dobavo  
vozila na gorivne celice na območje s hladnim podnebjem.

dec         FCX s skladom FC Stack dobi certifikat japonskega ministrstva za nepremičnine, infrastrukturo in promet za uporabo na javnih cestah.

2005     jan            FCX s skladom FC Stack dobavljen prefekturi Hokkaido.

jun           Honda FCX postane prvo japonsko vozilo na gorivne celice, ki dobi od japonskega  
ministrstva za nepremičnine, infrastrukturo in promet tipsko homologacijo za motorna vozila. Honda dobavi FCX prvemu zasebnemu kupcu na svetu; to sta Jon in Sandy Spallino,   
Redondo Beach, Kalifornija, ki podpišeta dvoletno najemno pogodbo.

okt/nov         Študijsko vozilo FCX Concept razstavljeno na 39. tokijskem avtomobilskem salonu.

2006     sep         Honda predstavi študijsko vozilo FCX Concept nove generacije z novim kompaktnim in močnim skladom gorivnih celic V Flow FC Stack.

2007     mar        17-letna ameriška igralka Q’orianka Kilcher dobi v najem hondo FCX.

nov      Prva svetovna predstavitev honde FCX Clarity na mednarodnem avtomobilskem salonu v Los Angelesu: napredne vozne lastnosti, udobje in prijaznost do okolja v elegantni futuristični podobi

 

AC Mobil