Zmagovalca prvega slovenskega Mahle Eco Rallya sta Purgar in Troha v renaultu zoe

Torek, 03 Oktober 2017

Konec septembra je na severnoprimorskih cestah od Šempetra do Bovca in nazaj potekal 1. Mahle Eco Rally. Tekmovanje, ki ga je organiziralo AMD Nova Gorica, je potekalo pod okriljem panožne športne zveze AŠ2005, ki je kot članica FIA nosilka avtomobilsko-športnega dogajanja v Sloveniji.

Renault Zoe med zmagovalno vožnjo na 1. Mahle Eco Rallyju.

Tekmovanje je potekalo po pravilih, veljavnih za svetovno prvenstvo električnih vozil in vozil na nove energije (Electric and new energy championship), natančneje v skladu s pravili pokala E-rally točnostne vožnje. Mahle Eco Rally je bilo tako prvo tekmovanje električnih vozil v Sloveniji, na katerem je bila uradno izobešena zastava FIA.

Zmago na 1. Mahle Eco Rallyju je z vozilom Renault Zoe dosegel ambasador in svetovalec za električno mobilnost Z.E. Renault v regiji Adriatic - Željko Purgar. Moči je združil s sovoznikom Bogdanom Troho, prekaljenim mačkom avtomobilskega športa in točnostnih rallyjev. Zoe se je z njima v vodstvo na 1. Mahle Eco Rallyju zavihtel na drugi točnostni preizkušnji in vztrajal na prvem mestu do konca. Zmago so si privozili v konkurenci obetavnih mladih slovenskih rally voznikov, kot sta Tim Novak in Denis Mrevlje, nekdanjih tekmovalcev, predstavnika medijev in celo Adriana Ruchinia, ki je s svojim vozilom nedavno sodeloval v vožnji do Moskve in postavitvi rekorda nepretrgane vožnje z enim polnjenjem (1.078 km).

Sovoznik Bogdan Troha in voznik Željko Purgar ob zmagovalnem Renault Zoe v družbi drugo in tretje uvrščene posadke.

Željko Purgar je doslej ob Andreju Pečjaku edini, ki je na slovitem rallyju alternativnih energij v Monte Carlu nastopal z mednarodno tekmovalno licenco slovenske panožne avtomobilske športne zveze AŠ2005 in dosegel najboljši izid slovenskih voznikov v skupni razvrstitvi (28. mesto) v formatu tekmovanja, ki je veljal do leta 2015, ko je na dirki sodelovalo okrog 150 tekmovalcev z vozili na najrazličnejša alternativna goriva in alternativne pogone.

»Poleg odličnemu sovozniku gredo zasluge za zmago vsekakor avtomobilu Renault Zoe, najbolj primernemu električnemu avtomobilu za slovenske ceste«, pravi Željko Purgar in dodaja: »Če sta štart in cilj tekmovanja pred vhodom v tovarno, kjer so ob razvoju motorja za električno vozilo tesno sodelovali z Renault Sport, ne more biti drugače, kot da na tekmovanju zmaga Renault

Pokrovitelj relija je bila namreč nemška družba Mahle, globalno uveljavljen dobavitelj avtomobilske industrije, ki ima v Šempetru svoj razvojni center mehatronike, pod okriljem katerega se razvijajo in izdelujejo tudi pogonski sklopi za električna vozila. Renault je že leta 2009 ob predstavitvi svojih prvih treh prototipov električnih vozil v enega vgradil šempetrski motor. Iz študijskega vozila se je kasneje razvil renault twizy. Renault se je kasneje kot najbolj uspešen ponudnik električnih vozil v Evropi na prodajni Olimp zavihtel z modelom Renault Zoe. In prav Zoe je z zmago na 1. Mahle Eco Rallyju zaokrožil izjemno uspešno sodelovanje.

Rezultati: http://ecorally-mahle.si/rezultati

Po sporočilu za javnost povzel: Tomaž Pezdirec