Znani so rezultati izbora Svetovni avto leta 2019

Aleksander Praper Sreda, 17 April 2019

Potem ko so že pred nekaj časa organizatorji izbora World Car of the Year objavili, da priznanje za osebo leta posthumno dobi lani preminuli Sergio Marchionne, so danes, na avtomobilskem salonu v New Yorku, objavili še avtomobilske zmagovalce. Daleč najbolj uspešna je bila znamka Jaguar, z modelom I-Pace, ki je skupno osvojil kar tri nagrade.

15. izbor Svetovni avto leta (World Car of the Year) je potekal v sodelovanju s priznanimi  avtomobilskimi novinarji iz Severne Amerike, Evrope in Azije. Svetovni avtomobil leta je postal Jaguarjev električni križanec I-Pace, ki je prejel 805 točk, sledila pa sta mu električni SUV Audi E-tron (784 točk) in limuzina/karavan Volvo S60/V60 (744 točk), kar nakazuje, da sta po mnenju avtomobilskih novinarjev kar dva električna avtomobila na vrhu svetovne avtomobilske  ponudbe.

V kategoriji luksuznih avtomobilov je s 763 točkami prvo mesto osvojil audi A7, ki mu je z dvema točkama manj sledil BMW serije 8, točko za njim pa je zaostajal audi Q 8.

Zmagovalec med športnimi avtomobili je postal McLaren 720S, ki je nabral 804 točke, sledila pa sta mu kombilimuzina  Mercedes-Benz AMG (790 točk) in kupe Aston Martin Vantage (763 točk).

Jaguar I-Pace je osvojil tudi prvo mesto med »zelenimi avtomobili« (811 točk), kjer sta mu sledila električna modela Audi e-tron (790 točk) in Hyundai Nexo (767 točk), ki deluje na vodikove gorivne celice.

Da bi ne zmagovali samo dragi avtomobili je poskrbela kategorija Svetovni urbani  avto. Zmagovalec je s 697 točkami postal Suzuki Jimny, ki ga od nekdaj smatramo za enega boljših malih terencev. Jimnyu sta sledila prav tako majhna modela Kia Soul (695 točk) in Hyundai AH2/Santro (526 točk).

Ostalo je le še priznanje za najboljši avtomobilski dizajn. In očitno je estetski okus podlegel trendom avtov na »visokih nogah«. Tudi v tej kategoriji je zmago slavil Jaguarjev E-Pace (312 točk), sledila pa sta še dva »visoka« modela: Volvo XC40 (267 točk) in Suzuki Jimny (231 točk).

Komentar: Svet je gotovo bolj pester, kot se tega zavedamo v Evropi in merila niso povsod enaka temu, kar mi dojemamo za primerno. Zato z vsaj približno logičnim (evropskim) pogledom postanejo objavljeni rezultati nenavadni. Da vsa mobilnost sili v elektriko, je zelo očitno. Predvidoma to opravičuje vodilna mesta v izboru za Svetovni avto leta, čeprav so ti avtomobili nadpovprečno dragi – vsaj, če jih cenovno primerjamo s preteklimi zmagovalci. Jaguarjev I-Pace ni sporen kot najboljši zeleni avto leta, je pa nenavadno, da v konkurenci mestnih avtov zmaga (dober in cenovno ugoden, okreten) majhen terenec, razen, če si mesta res predstavljamo kot »džunglo«. Po logiki onesnaženosti velikih mest bi tja prej sodili majhni električni avtomobili, kar je nakazoval lanski izbor (žal nič kaj cenovno dostopnega) BMW i3. Ni daleč od preproste logike, če med športniki zmaga Mclaren, prav tako smo se že navadili, da evropske »premium« znamke (kar je še vedno stopničko pod luksuzom) v globalnem pogledu dojemajo kot luksuz. Je pa globalni pogled očitno nekoliko drugačen tudi pri pojmovanju estetike, ki bi naj bila ena ključnih vrednot pri podeljevanju nagrade za dizajn – vseh prvih pet avtomobilov je bilo namreč »športnih terencev«, čeprav bi že marsikaterega od avtomobilov iz drugih kategorij hitro označili kot »lepšega«.

Aleksander Praper