Bentley EXP 9 F

Petek, 09 Marec 2012

Bentley je nakazal možnost širjenja svoje palete vozil na tretjo linijo, ki bi dopolnila ponudbo modelov Mulsanne in Continental GT, GTC ter Flying Spur. Koncept luksuznega SUV-ja EXP 9 F je že ob predstavitvi izzval zelo veliko zanimanja, saj prenaša značilne Bentleyeve poteze v vozilo, kakršnega pri tej znamki še ni bilo, a je hkrati precej logična dopolnitev sedanje ponudbe. Bentley torej načrtuje najbolj luksuzen SUV na trgu.


Pri ustvarjanju vizije bodočega Bentleyevega SUV-ja so imeli še posebej zabavno in hkrati zahtevno nalogo oblikovalci. Ustvariti so morali obliko modela, ki ni imel predhodnika. Čeprav gre za povsem drugačen tip vozila, naj bi izražal Bentleyevo moč, prestiž in eleganco. Oblikovalci so zasnovali vozilo markantnih dimenzij, značilno Bentleyevih tekočih linij in estetskih detajlov, ki nakazujejo na britansko rokodelstvo. Prednji del izstopa zaradi orjaške maske s tipično rešetko. Okrogli žarometi so skrbno oblikovno dodelani, dnevne LED luči pa so razporejene okoli dveh velikih okroglih rež za hladilnika polnilnega zraka. V zadek sta  integrirani ovalni izpušni cevi, ki zrcalita videz zadnjih luči. Slednje so navdahnile oblike in detajli iz bojnih letal z jet motorji, zato svetloba prihaja iz notranjosti in je vedno manj intenzivna navzven, kar ustvarja 3D globinski efekt. Tudi masivna 23-palčna platišča z osrednjim vijakom, ki spominja na bentleye iz začetkov preteklega stoletja, niso vsakdanja.

Potniški prostor združuje uporabnost z luksuzom. Dizajn bentleya EXP 9 F je tudi v notranjosti čisti primer britanskega rokodelstva in klasike. Svetle barve usnja in lesa, zastekljena streha in obilica kroma, poskrbijo za počutje na najvišjem nivoju. Izbrani so najboljši materiali, ki pa so, zaradi potencialno zahtevnejše rabe vozila, še posebej odporni na obrabo. Sedeži so odeti v mehko usnje, njihova hrbtišča ter deli prtljažnega prostora pa v debelo sedlarsko usnje. Slednje je tudi na »običajni« strani talnih preprog, medtem, ko so drugo odeli v svileno mehko volno. Leseni panel, ki prečka armaturno ploščo je preluknjan z značilnimi okroglimi ventilacijskimi režami, vzdolž kabine pa poteka masivni sredinski greben, z integriranimi ročaji. Pod zelo veliko stekleno streho je navidezno lebdeča konzola, katere prednji del se originalno zaključi v vzvratnem ogledalu.

Visoko sedenje ustvari občutek kraljevanja nad cesto, analogni izpis merilnikov pa so kombinirali s TFT digitalnimi elementi. Voznik si lahko individualno prilagodi izpis podatkov in izbira med tremi voznimi režimi: Comfort, Sport in Off-Road. Zadaj sedeči lahko poslovno uporabljajo internetno povezljivost, integrirani tipkovnici in iPad ali pa se odločijo za sproščeno potovanje v zleknjenem položaju, s koriščenjem hladilnika, mizice in ekranov v zadnjih sedežih. Prtljažnik se odpira dvodelno in spodnji del ustvari klopco za sedenje ali mizo, v bočni stranici pa so integrirali luksuzni piknik komplet ter dva dežnika.

Koncept EXP 9 F ima vgrajen 6-litrski V12 motor, ki diha ob pomoči dveh turbinskih polnilnikov. Vsa štiri kolesa poganja preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika. A v potencialni serijski model bi lahko vgradili tudi novi 4-litrski V8 ali hibridni pogon. Čeprav je bentley EXP 9 F »EXPerimentalni« koncept, ki raziskuje nove možnosti Bentleyevih modelov in pušča odprte možnosti za različne pogonske sklope, bi od serijskega primerka vsekakor lahko pričakovali izjemne zmogljivosti. Vgrajeni dvanajstvaljnik bi lahko razvil 600 KM in 800 Nm navora, kar bi med obstoječimi SUV-ji postavilo nova merila pospeškov in najvišje hitrosti.

Bentley EXP 9 F torej raziskuje nove potenciale te britanske znamke, ki bo skrbno spremljala odzive strokovne javnosti in potencialnih kupcev, preden se odloči za serijski model. A precej verjetno je, da to ni bil le experiment, pač pa si lahko obetamo tretjo linijo bentleyev.

Aleksander Praper

Galerija