Novi volvo XC90 bo uvedel novo platformo SPA

Petek, 15 Avgust 2014

Volvov novi XC90, ki bo čez dva tedna premierno na voljo v Stockholmu, bo prvi avto v svojem razredu izdelan na novi platformi SPA – tehnologiji modularne gradnje, ki so jo razvili pri Volvu. Novo platformo so pri Volvu razvijali zadnja štiri leta in jeđo bodo po novem XC90 vpeljali tudi v druge modele. en od temeljev trenutno izvajajočega se transformacijskega načrta.

Prednosti platforme SPA so dvojne. Kot prvo s svojo fleksibilnostjo osvobaja inženirje in oblikovalce ter
jim omogoča snovanje in implementacijo široke palete novih, privlačnih oblikovalskih potez obenem pa omogoča izboljševanje voznih lastnosti, uveljavljanje najnaprednejših varnostnih rešitev, zagotavljanje najnovejših tehnologij za brezžično povezovanje avtomobila ter povečanje notranjega prostora. Druga prednost platforme SPA pa je način, na katerega bo Volvo izdeloval svoje prihodnje avtomobile. SPA bo omogočila da bo široka paleta vozil, pogonskih sklopov, električnih sistemov in tehnologij različnih kompleksnosti lahko vgrajena na isto osrednjo arhitekturo, kar bo omogočilo znatne prihranke v proizvodnji.

SPA in XC90 sta močna pokazatelja naše strategije „Volvo-by-Volvo“. XC90 bo s svojo izjemno kombinacijo luksuza, prostornosti, uporabnosti, varčnosti in varnosti popeljal SUV segment v novo dimenzijo, tako kot je storil izvirni XC90 leta 2002,” pravi Dr Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri Volvo Car Group. “SPA nam daje svež tehnološki zagon. Približno 90 odstotkov delov v novem XC90 in ostalih prihajajočih modelih je povsem novih in unikatnih. Dvigujemo standard povsem na vrh premium lige na področju kakovosti in nivoja tehnologije na vseh vitalnih področjih.”

Prednosti SPA platforme:

  • S platformo SPA izginejo nekdanje oblikovalske omejitve, kot so medosna razdalja, previs čez kolesa, višina vozila in višina sprednjega dela.
  • Nova SPA tehnologija izdelave znižuje maso in izboljša distribucijo mase, s tem pa poveča užitek v vožnji brez kompromisov pri udobju.
  • SPA tudi omogoča mnogo več fleksibilnosti znotraj avtomobila. Novi XC90 je tako opremljen z inovativno zasnovanimi sedeži, ki sprostijo mnogo prostora za potnike v drugi in tretji vrsti, kar XC90 dela pravega sedemsedežnika. Premični sedeži v drugi vrsti omogočajo povečanje prostora za potnike v tretji vrsti ali za povečanje prtljažnega prostora. Sedeži v tretji vrsti ponujajo udobje v vrhu svojega razreda potnikom do višine 170cm.


Pogonski sklopi: kombinacija moči in varčnosti

Novi XC90 ponuja paleto Drive-E motornih možnosti, vse od njih pa odlikuje izjemna kombinacija zmogljivosti in varčnosti. Ta modularna družina dvolitrskih štirivljnjih motorjev ima več nivojev turbo polnjenja, s čimer pokrijejo vse možnosti med visoko zmogljivimi ter varčnimi izvedbami. Na vrhu ponudbe novega XC90 je ˝Twin Engine“, ki združuje dvojno prisilno polnjeni dvolitrski motor (kompresor in turbo) z električnim motorjem, skupaj pa ponujata izjemno kombinacijo: okoli 400 konjskih moči in le 60g/km izpusta CO2 (po NEDC ciklu).


 
SPA je sposobna tudi integracije elektrike na vseh nivojih, ne da bi s tem odžirala prostor v notranjosti. Ostali izdelovalci avtomobilov so se trudili z združitvijo velike baterije in luksuzne ter prostorne notranjosti, Volvu pa je s platformo SPA to uspelo.
 

Izboljšana varnost

SPA pripomore k Volvovem ugledu vodilnega na področju varnosti, brez sklepanja kompromisov pri oblikovanju, velikosti in teži. Ekstenzivna uporaba močnega boron jekla omogoča, da so SPA avtomobili hkrati bolj kompakti ter bolj varni. Vključena v platformo SPA je tudi inovativna elektronska arhitektura, ki opazno dvigne nivo avtomobilove inteligence. Zasnovana je z mislijo na integracijo vedno novih tehnologij na hitro-razvijajočih-se področjih kot so mikroprocesorji, senzorji in kamere. To olajša vgrajevanje novih rešitev za preprečevanje nesreč, obenem pa omogoča hitro integracijo novih multimedijskih ter povezovalnih možnosti.


 
Ustvarili smo živčni sistem s popolno kontrolo nad vsemi povezavami v avtomobilu. To je unikat v industriji,” pravi Dr Mertens.
 

Industrijske prednosti

SPA omogoča Volvu izdelavo modelske palete, ki jo sestavljajo avtomobili z enakimi skupnimi moduli in vmesniki, skalabilnimi sistem in komponentami, ki so vsi vgrajeni v fleksibilni produkcijski sistem. To pomeni, da so lahko na isti produkcijski liniji izdelani vsi modeli od 60 navzgor, ne glede na njihovo kompleksnost.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper