100 let britanskega majorja Ivana Hirsta, ki je postavil na noge Volkswagen

Ponedeljek, 07 Marec 2016

Tudi po zaslugi Ivana Hirsta je Volkswagen danes največji nemški avtomobilski proizvajalec, a njegovo ime kljub temu ni znano vsakomur. Major Ivan Hirst je bil kot višji rezidenčni častnik britanske vojaške uprave med avgustom 1945 in aprilom 1949 odgovoren za Volkswagen. S postavitvijo temeljev za bliskovit razvoj družbe Volkswagenwerk GmbH je poskrbel za gospodarski čudež in po njegovi zaslugi so tudi Britanci očetje današnjega avtomobilskega koncerna.


Major Ivan Hirst (desno) s Volkswagnovim hroščem kabrioletom

Ivan Hirst se je 1. marca 1916 rodil podjetniški družini iz Greenfielda v bližini Manchestra. Že kot otrok je bil vajen vonja po olju, saj so starši imeli tovarno finomehaničnih naprav, merilnih aparatov in ur. Med študijem optičnih ved v Manchestru je začelo postajati jasno, kam bo mladega Ivana Hirsta vodila nadaljnja pot: obiskal je vojaški izobraževalni tabor in preko študentske izmenjave sredi 30. let prejšnjega stoletja prvič obiskal Nemčijo.

Ob začetku 2. svetovne vojne je bil kot poveljnik vpoklican tudi Hirst. Leta 1940 je prišel v Francijo, kjer je s komaj 24 leti poveljeval bataljonu. Z ustanovitvijo kraljeve inženirske enote (Corps of Royal Electrical and Mechanical Engineers oz. REME), ki je bila zadolžena za vzdrževanje kompleksne vojaške opreme, so se zanj v britanski vojski odprle nove možnosti. Hirst je leta 1943 kot major prevzel odgovornost za področje popravila oklepnikov. Predvsem pri postavljanju velike tovarne za kraljevo inženirsko enoto (REME) v bližini Bruslja je leta 1944 lahko zbral dragocene izkušnje za svoje kasnejše udejstvovanje v Wolfsburgu.

Ko so bili britanski oficirji pozvani, naj se prijavijo za delo v britanski vojaški upravi v Nemčiji, Hirst ni okleval. Prva naloga ga je leta 1945 pripeljala v Wolfsburgu, kjer so ameriške čete Volkswagnovo tovarno predale v skrbništvo Britancem, ko so ti prevzeli upravljanje svoje okupacijske cone. S pragmatizmom, preudarnostjo in občutkom za nujno mu je tovarno uspelo spremeniti v osrednjo servisno delavnico kraljeve inženirske enote (REME), čeprav je imel ob prevzemu naloge šele 29 let.


Preprosta proizvodnja volkswagna hrošča je zaposlovala delovno silo iz vojaških taborišč


V poškodovani tovarni so še ostale preše in pomembna orodja, saj so jih pred bombardiranji pospravili v kleti. Hirst je iz vojnih taborišč pridobil delavce. Poskrbel je za izboljšanje kakovosti vozila in za razširitev mreže trgovcev in servisnih delavnic. 22. avgusta 1945 je britanska vojska naročila izdelavo več kot 20.000 avtomobilov. Ko je novembra 1945 odredil prve volitve v delavski svet, je Nemcem izkazal izdatno mero zaupanja. Uničeno tovarno je v kratkem času uspel spremeniti v uspešno delujoč proizvodni obrat in začetek proizvodnje 27. decembra 1945 je bil znak za nov začetek. Nastopilo je obdobje demokracije in izhoda iz nacizma.

Kljub velikim težavam pri zagotavljanju hrane in bivalnih prostorov za delavce in kljub nezadostnim zmogljivostim pri transportu in dobavi materiala je Hirstu uspelo – volkswagen hrošč je zapeljal s tekočega traku. Mesečna proizvodnja je zaradi omenjenih težav znašala 1000 vozil. A takrat je bil Volkswagen edini proizvajalec, ki je v Nemčiji sploh izdeloval avtomobile. Do konca leta 1946 je bilo izdelanih okoli 7500 hroščev.

Leta 1947 so bila prva vozila prodana na Nizozemsko in Hirst je takrat že upravljal nadvse uspešno podjetje, za katerega je v Nemčiji iskal osebo, ki bi prevzela njegovo vodenje. S Heinrichom Nordhoffom, nekdanjim direktorjem Opla, so Britanci našli človeka, ki je podjetje po predaji v nemške roke oktobra 1949 popeljal v povojni razcvet.


Major Hirst je za svojega naslednika našel Heinricha Nordhoffa, nekdanjega direktorja Opla
 

"Ivan Hirst je bil pravi človek ob pravem času na pravem mestu," je njegove odlike povzel dr. Manfred Grieger, vodja oddelka za historično komuniciranje v družbi Volkswagen AG. "Z navdušenjem nad tehniko in avtomobili ter s sposobnostjo za improvizacijo, seveda pa tudi z občutkom za ljudi in s svojim odnosom do Nemcev je Hirst odločilno prispeval k ponovnemu vzponu tovarne, ki so jo ustanovili nacionalsocialisti, Britanci pa so jo sprva uvrstili na seznam zgradb, predvidenih za rušenje."

Hirst je zapustil Wolfsburg avgusta 1949, ko je uspešno zaključil zastavljeno nalogo. Nato se je posvetil drugim zadolžitvam v britanski vojaški upravi. Ivan Hirst je umrl 9. marca 2000. Pokopan je na pokopališču v Saddleworthu, v bližini svojega rojstnega kraja. Oddelek za historično komuniciranje družbe Volkswagen AG od leta njegove smrti naprej podeljuje po njem imenovano nagrado izjemnim mladim znanstvenikom.

Zdaj je že znano, kako veliko vlogo so imeli Britanci in Ivan Hirst za današnjo družbo Volkswagen AG. To pomembno obdobje je bilo dokumentirano z objavo biografije o Hirstu in s počastitvijo obdobja Britancev v Volkswagnovi tovarni. Poleti 2013 je generalmajor Henderson, kot najvišji predstavnik britanskih oboroženih sil, v Nemčiji skupaj s skupino visokih pripadnikov nemške in britanske vojske obiskal tovarno, kar je bil jasen pokazatelj tesne povezanosti med podjetjem in njegovimi britanskimi očeti. Po majorju Hirstu je poimenovana tudi ulica v bližini Volkswagnove tovarne.

Ob 100. obletnici rojstva Volkswagen zato izreka iskreno zahvalo majorju Hirstu.


Volkswagnovi zgodovinski zapisi:


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper
Foto: Volkswagen, Zgodovinski arhiv Berlin


Video: Intervju major Ivan Hirst


Video: Major Ivan Hirst in hrošč, prvi del

Video: Major Ivan Hirst in hrošč, drugi del


Video: Major Ivan Hirst in hrošč, tretji del