Audiju se je vrnil zadnji primerek srebrne puščice

Petek, 17 Avgust 2012

Audi je uspel odkupiti zadnji primerek dirkalnega vozila takratnega Auto Uniona. Gre za tip D, imenovan tudi Srebrna Puščica, iz leta 1939. Vozilo je z dvojnim kompresorjem premoglo hitrosti preko 300 km/h.


Srebrne puščice so svoje ime dobile zaradi znamenite aerodinamične oblike, srebrne barve ter hitrosti.

Dotično vozilo je konkuriralo Mercedes-Benzovim dirkalnikom na evropskih tekmovanjih Grand Prix. Nemške ekipe so bile v predvojnem času dominantne in so pobirale večino lovorik. Tako Mercedes-Benz kot Auto Union sta imeli futuristično in aerodinamično oblikovane dirkalnike v srebrni barvi, zaradi katerih so bili znani tudi kot "srebrne puščice". Zanimivost je tudi postavitev motorja pri Auto Unionovem tipu D, ki se je, za razliko od Mercedesovih, nahajal za voznikom.

Tudi v današnjih časih veljajo imena kot so Bernd Rosemeyer, Tazio Nuvolari in Hans Stuck (Auto Union) ter Rudolf Caracciola, Manfred von Brauchitsch in Hermann Lang (Mercedes-Benz), ki so bili takratni vozniki teh dirkalnikov, za heroje modernega motoršporta. Pogosto so dosegali hitrosti nad 300 km/h v avtomobilih, ki niso bili najbolj stabilni ter brez kakršne koli zaščite in resnih varnostih ukrepov. Auto Union tip D je leta 1937 na dolgi ciljni ravnini na dirkališču Avus v Berlinu dosegel hitrost kar 380 km/h!

Zgodovina tega - za Audi izredno pomembnega avtomobila - je zelo zanimiva. Po koncu druge svetovne vojne, je bil tip D skupaj z ostalimi dirkalniki predan takratni Sovjetski Zvezi, kot del plačil ob izgubi vojne. Takrat se jim je za njim izgubila vsaka sled. Šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so se pričele pojavljati prve govorice, da se znameniti dirkalniki auto Uniona še vedno nahajajo na območju Sovjetske Zveze. Zaradi teh govoric je Paul Karassik, ameriški avtomobilski zbiratelj, z ženo Barbaro pripotoval v Evropo in pričel z iskanjem izgubljenega vozila. Kot deček je namreč prisustvoval v zadnji dirki Grand Prix pred drugo svetovno vojno, v Beogradu - zanj nepozabna izkušnja. Na koncu je le uspel najti dva razstavljena Auto Unionova dirkalnika v Rusiji in Ukrajini ter jih tudi odkupiti.

Auto Union tip D je leta 1937 na dolgi ciljni ravnini dirkališča Avus v Berlinu dosegel hitrost kar 380 km/h!

Potem ko mu je uspelo pripeljati vse dele na zahodno stran železne zavese, se je pričela obnova, pri kateri je Karassik sodeloval tudi z matičnim podjetjem Audi AG. Dogovorjeno je bilo, da se eden od dirkalnikov obnovi kot tip D z enojnim kompresorjem, iz leta 1938, drugi pa kot tip D z dvojnim kompresorjem, iz leta 1939. Celotna karoserija se je po specifikacijah izdelala na novo v angleškem podjetju Rod Jolley Coachbuilding medtem, ko je preostanek obnove bil dodeljen podjetju Crosthwaite & Gardiner. Leta 1993 so uspešno dokončali obnovo prvega modela tip D iz leta 1938, leta 1994 pa se mu je pridružil tudi mlajši brat iz leta 1939.

V naslednjih letih je Audi zaradi sodelovanja pri obnovi tudi sam razstavljal tip D z enojnim kompresorjem, leta 1998 ga je tudi uradno odkupil. Dirkalnik z dvojnim kompresorjem pa je Karassik prepeljal v Florido. Upanje, da bo dotični avtomobil sodeloval na 60. obletnici Grand Prixa v Beogradu, leta 1999, se je razblinilo zaradi takratne vojne na Balkanu. Leta 2000 je Karassik prodal dragocenega Auto Uniona tip D iz leta 1939 zasebnemu zbiratelju. Po 67 letih, odkar se je omenjeni avtomobil izgubil v prostranstvih Sovjetske Zveze, pa ga je Audi odkupil ter zopet vrnil v domačo garažo. Cena je neznana, če pa upoštevamo zgodovinsko vrednost in redkost pa je zagotovo astronomska.

Jože Novak