TOMOS – skozi zgodovino z 204 km/h

Torek, 11 Junij 2013

Danes se je v Ljubljani odvilo predavanje o zgodovini in razvoju tovarniških dirkalnikov TOMOS ter predstavitev knjige TOMOS - skozi zgodovino z 204 km/h, ki jo je napisal Janez Peter Grom.
Avtor Janez Peter Grom po več kot deset let trajajoči raziskavi prikaže pestro zgodovino Tomosovega tekmovalnega programa. Zgodovinska dejstva so v knjigi podkrepljena s prepletom arhivskega gradiva, sama zgodba pa preskakuje iz tekstualnega v fotografski material. Knjigo opremlja več kot 450 fotografij, redkih, neobjavljenih in nepoznanih širši javnosti.

Zgodba se bere kot roman, saj ne povzema samo statističnih podatkov o posameznih zmagah dirkačev, kakor tehničnih podatkov posameznih modelov dirkalnikov, ampak tudi pisano življenje dirkačev ter kulturno-politično in socialno ozadje območja, ki je botrovalo karieram le teh in razvoju same tovarne. Zgodba je zapisana na moderno oblikovani podlagi, ki obsega čez 400 barvnih listov. 

Avtor začne Tomosovo zgodbo o tekmovalni dejavnosti z letom 1956, ko Tomos edinkrat tekmuje uradno z motocikli višjih kubatur. Jedro knjige se prične z letom 1959, ko so prvič oblikovali tovarniško tekmovalno ekipo. Avtor opiše viške dosežkov svetovno priznanih in poznanih dirkačev (Gilberta Parlottija, Luigi Rinauda, Angelo Orseniga, Janka Štefeta, Adrijana Bernetiča, Zdravka Matulje ter mnogih drugih), vse do približno leta 1983, ko se Tomosova tekmovalna pravljica, z ukinitvijo tekmovalnega razreda, konča.

Treba je priznati, da so Tomosovi tekmovalni stroji imeli potencial in da je Tomosova majhna, a učinkovita ekipa inženirjev imela ves potrebni »know-how« za realizacijo najzahtevnejših projektov. Takratne politično-socialne razmere so vodstvu tovarne TOMOS narekovale načine, kako in če sploh izkoristiti možnosti, da so vlagali v proizvodnjo, inovacije, tekmovalne ekipe, idr. Inženirji so uspešno izkoriščali vse dane jim priložnosti, da pokažejo, kaj zmorejo. Brez njih Tomosa dejansko ne bi bilo. V knjigi avtor inženirjev ne pozabi omeniti in s tem obeležiti njihove dosežke.

Dirkalni motocikli so predstavljeni do potankosti v poglavju o tehniki. Poglavje je opremljeno s profesionalnimi fotografijami posameznih modelov, ki so danes ohranjeni ali obnovljeni in so po večini v lasti samega avtorja!


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper