Volkswagen california praznuje 25. obletnico

Petek, 12 April 2013

Znamka Volkswagen Gospodarska vozila na avtomobilskem salonu Techno Classica (od 10. do 14. aprila 2013) obeležuje 25. rojstni dan modela California, in sicer z "okroglim" številom izdelanih vozil – v zadnjih 25 letih je s tekočega traku zapeljalo 100.000 kompaktnih avtodomov. Na razstavnem prostoru znamke Volkswagen Gospodarska vozila, v dvorani 7, je predstavljena kratka zgodovina tega klasičnega modela.


Tri generacije modela California: California, California Freestyle in Exclusive ter California Comfortline.

Letalska potovanja so bila draga, šotori pa niso bili več v modi. V 80. letih prejšnjega stoletja je počitnikovanje z avtodomi doživelo pravi razcvet. Tako kot že v letih pred tem je popotnike najbolj privlačilo odkrivanje južnega dela Evrope – vendar ne več s šotorom, počitniško prikolico, avtomobilom ali vlakom, temveč z avtodomom, ki so ga kupili prav v ta namen. S tem se je razvil tudi povsem nov način preživljanja počitnic – dva dni tu, tri dni tam. Več osebne svobode, stran od vsakodnevnih obveznosti, skoraj ni bilo mogoče doseči. To je bil za Volkswagna dober razlog, da so zasnovali svoj avtodom: Californio.

Zamisel zanjo ni bila povsem nova. Westfalia je že dolgo izdelovala avtodom z imenom Joker, ki je temeljil na Volkswagnovem modelu Transporter. Zasnova te nadgradnje se je izkazala za zelo praktično: sedežna klop za dve osebi v zadnjem delu vozila, ki jo je mogoče spremeniti v ležišče, in na levi strani ozka kuhinja s hladilnikom, plinskim kuhalnikom in koritom ter shrambo. Pri takšni razporeditvi omogočajo široka drsna vrata neoviran vstop. Vendar je do zadnje podrobnosti premišljeno zasnovani in s številnimi dodatki opremljeni Joker postal predrag za povprečnega kupca. In tu je nastopil Volkswagen. Z mislijo na veliko večje proizvodne številke so opremo Jokerja oklestili na smiseln obseg. Rezultat te diete: cena osnovnega modela California je bila samo 39.900 nemških mark.


2,1-litrski tekočinsko hlajeni bencinski motor za generacijo T3 je dosegal moč 82 kW (112 KM), peta generacija ponuja dva 2,0-litrska motorja TSI in pet motorjev TDI

S tem so položili temelj za celotno generacijo californie, za idejo, ki se je uspešno manifestirala naslednjih 25 let. Za razliko od izvedb z visoko streho in tistih z dolgo medosno razdaljo je california v vseh letih in generacijah ponujala poševno dvižno streho. To značilnost predstavljajo tudi razstavljeni modeli: večina vozil je generacija T3 kot "osnovna izvedba" takratne californie, ogledati pa si je mogoče tudi najbolj zaželeni in poznejši posebni model Freestyle. Predstavitev zaokroža aktualna California Beach Edition, ki spet pooseblja prvotno zamisel o cenovno ugodnem avtodomu.

Za aktualno, peto generacijo californie sta na voljo dva bencinska motorja TSI z močjo 110 kW (150 KM) in 150 kW (204 KM) ter pet motorjev TDI, z močmi med  62 kW (84 KM) in 132 kW (180 KM). Zmogljiva motorja TDI in TSI sta kombinirana s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, odvisno od motorja pa je na voljo tudi kombinacija z menjalnikom DSG in štirikolesnim pogonom 4MOTION. Vozniku pri vožnji pomagajo ABS, ASR, ESP in asistenca za speljevanje na klancu, ob tovarniško vgrajeni vlečni kljuki pa tudi funkcija za stabiliziranje prikolice. Cena osnovnega modela California znaša v Sloveniji 39.790 EUR.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Galerija