Napoved Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2019

Aleksander Praper Sreda, 10 April 2019

Najbolj prestižna razstava starodobnikov v Evropi, Concorso d’Eleganza Villa d’Este, bo na obali jezera Como potekala med 24. in 26. majem. Organizatorja BMW Group Classic in Grand Hotel Villa d’Este sta osrednjo temo razstave poimenovala »Simfonija motorjev – 90 let Concorso d’Eleganza Villa d’Este & BMW Automobiles«. Cel spekter avtomobilistične zgodovine bo zajet v osem kategorij, motociklistične pa v pet.

Leta 1929 je avtomobilski svet postal bogatejši za »lepotno tekmovanje«, ki letos praznuje že 90 let. Enak jubilej slavi prvi BMW-jev serijski avtomobil 3/15 PS (po licenci austina seven). Predvidevamo lahko, da se bo okrogla obletnica odražala tudi na prireditvi, ki ima poleg tega v naslovu poudarjen pomen lepega zvoka. Kot glasba v filmih je zvok motorja sestavni del doživetja vožnje. A povečevanju števila dizlov, bencinskih turbomotorjev, manjšanje prostornine in števila valjev so povsem okrnili pristno estetiko in specifično pesem  atmosferskih motorjev, ki bodo v času električne mobilnosti ostali le še spomin. Vsaj na Concorsu je vsako leto znova videti dokaz, da je zvok ključni sestavni del čustvenega doživljanja avtomobilizma.

Kako se bo to odražalo v kategoriji »Konceptni avtomobili in prototipi«, lahko le ugibamo, saj bodo ti predvidoma usmerjeni v tiho digitalizirano prihodnost.

Besedilo: Aleksander Praper
Fotografije: BMW Group