15 milijonov golfov iz Wolfsburga

Torek, 07 September 2010

V petek je s proizvodne linije v Wolfsburgu zapeljal 15-milijonti Golf – Golf GTI tornado rdeče barve z 200 KM. Volkswagnov najuspešnejši model je svoj zmagoviti pohod v Wolfsburgu začel pred 36 leti. Do danes je bilo izdelanih že več kot 27 milijonov vozil.

Dr. Siegfried Fiebig, vodja tovarne v Wolfsburgu, je ob tej posebni priložnosti dejal: „Pri nobenem drugem modelu geslo „das Auto“ ne zadane bistva tako kot prav pri Golfu. Njegovo ime se je uveljavilo kar kot oznaka za celoten avtomobilski razred. Golf je presegal vsa pričakovanja in je izjemnega pomena za Wolfsburg. Naš cilj je, to zgodbo o uspehu nadaljevati tudi v naslednji generaciji.“

V nobeni drugi tovarni nimajo zaposleni tolikšne baze znanja o Golfu kot v Wolfsburgu – od razvoja, preko konstrukcije do izdelave. Od leta 1974 naprej je Golf neločljivo povezan s tem mestom. Naše kolegice in naši kolegi so s svojo prizadevnostjo pomembno prispevali k temu, da danes lahko ponosno rečemo: Golf – to je avto,“ je poudaril Bernd Osterloh, predsednik svet delavcev družbe Volkswagen AG.

Golf je tudi danes tako priljubljen kot nekoč. To nenazadnje dokazujejo tudi številne nagrade, ki so mu jih po vsem svetu podelili strokovnjaki s področja avtomobilizma, novinarji in kupci.
Tako je bil Golf letos med drugim izbran za avto leta v Južni Afriki in za najbolj priljubljen družinski avto v sklopu nagrade „What Car? Award“ v Veliki Britaniji, kot Golf BlueMotion pa je prejel tudi nagrado za najbolj ekološki avto „World Green Car Award 2010“.

Golf prve generacije so v Wolfsburgu pričeli izdelovati spomladi leta 1974. Vozilo je hitro postalo prava prodajna uspešnica. Že vse od leta 1975 je Golf najbolje prodajani model v Nemčiji. Odlično se je uveljavil tudi v tujini. K mednarodnemu uspehu je prispevalo tudi dejstvo, da ga izdelujejo na kar petih celinah.

Golf danes izdelujejo v Wolfsburgu in Zwickauu (Nemčija), Čangčunu (Kitajska), Curitibi (Brazilija) in v Puebli (Mehika). K najpomembnejšim evropskim trgom sodijo Nemčija, Velika Britanija, Francija, Italija in Španija, najpomembnejše trgi zunaj Evrope pa so Kitajska, Brazilija in ZDA.

V Sloveniji pa je bilo v letih od 1995 – 2010 prodanih več kot 46.000 vozil Golf.