20 let Muzeja motociklov na Vranskem

Sobota, 30 September 2017

Za ljubitelje avtomobilov in motociklov je Vransko dobro znana lokacija. Marsikdo bi na hitro pomislil na Center varne vožnje, a v resnici ima na Vranskem bistveno daljšo tradicijo Muzej motociklov, za katerega skrbi družina Grom. Pretekli teden so praznovali spoštovanja vredno 20-letnico, ki so se je udeležili tudi prominentni gostje.

Čeprav je slavnostni dogodek Muzeja motociklov potekal v precej neprijazno deževnem vremenu, so prišli na Vransko čestitati številni ljubitelji starodobnih vozil in tudi prominentni gostje - predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, podpredsednik mednarodne organizacije za starodobna vozila FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), dr. Loi Roberto, minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič,  župan Občine Vransko, Franc Sušnik, in direktorica Slovenskega etnografskega muzeja, dr. Tanja Roženbergar. Vsi ti so v svojih nagovorih čestitali družini Grom za velik uspeh, ki so ga dosegli z muzejem motociklov.

Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, in Petja Grom, lastnik Muzeja motociklov, sta ob tej priliki odkrila spominsko tablo ob 20-letnici muzeja. Vsi gostje pa so na dogodku prejeli priložnostno publikacijo "Prvih dvajset let", ki je nastala s pomočjo poslovnih partnerjev, s katerimi Muzej že več let sodeluje. V slikovno bogati dvojezični publikaciji so opisani začetki nastajanja Muzeja in začetki zgodovine Slovenske veteranske avto-moto zveze (SVAMZ, www.svamz.com), ki ima pisarno ob muzeju. Začetki zveze se namreč prepletajo z začetki odpiranja same zbirke in s tem tudi z začetki uzakonjenja pojma »starodobno vozilo« ter razločevanja le-teh od ostalih rabljenih vozil.

Prireditev je popestrila plesalka Eva Pirnat, mlado dekle iz Medobčinskega društva Kranj »Sožitje«, zapel pa je častni član zveze SVAMZ, pevec, filmski režiser, radijski voditelj in strastni zbiratelj Tomosovih motornih koles, Stevo Vujić. Dogajanje se je nato s pogostitvijo in ob dobri glasbi nadaljevalo v novonastalem kampu Camp Podgrad Vransko. Za prijetno druženje so poskrbeli muzikantje iz Quattro band Hrastnik, vsi dolgoletni člani SVAMZ.  

V zbirki Muzeja motociklov se danes nahaja  približno 150 motociklov iz različnih časovnih obdobij, vse do devetdesetih let prejšnjega stoletja. Muzej hrani poleg motociklov tudi redke registrske tablice, medalje, značke, plakate, uniforme, skratka vse, kar je povezano z začetki motorizacije naše države. Veliko pozornost namenjajo prav zgodovini slovenskih znamk in izumiteljev. Velja pa tudi omeniti, da iz tega muzeja izvira izjemen Puchov motocikel, letnik 1912, ki je kot edino starodobno vozilo slovenskega lastnik doslej zmagal v svoji kategoriji na prestižnem dogodku Concorso d'Eleganza Villa d'Este.

Besedilo: Aleksander Praper
Foto: Muzej motociklov Vransko