40 let stari fiat dino spider na dražbi prekosil aston martine in bentleye

Ponedeljek, 06 Marec 2017

Fiatove avtomobile v Sloveniji dobro poznamo, čeprav prodajno že nekaj let nimajo prav zlatih časov. Lepega kupčka zlata pa znajo biti vredni nekateri starejši modeli. Med njimi je tudi Dino, še posebej, če je v kabrio izvedbi.

Dražbena hiša Barons je organizirala dražbo starodobnikov, na kateri so ponujali široko paleto vozil slavnih znamk. Med mercedesi, porscheji, jaguarji, daimlerji, land roverji, bentleyi in celo aston martini se je ime italijanske znamke Fiat slišalo kot nekaj cenovno ugodnega. A ni bilo tako. Redek model Fiat Dino Spider, letnik 1967, ki ga je oblikoval Pininfarina, je bil na dražbo ponujen z oceno med 45.000 in 60.000 funti. Na koncu je prehitel prav se in novega lastnika pridobil za 83,600 funtov, oziroma približno 97.000 evrov. To pa je krepko več kot so uspeli iztržiti za modele omenjenih prestižno zvenečih znamk. Celo 47 let stara Bentleyeva luksuzna limuzina S2 je bila več kot 3-krat cenejša!


Omenjeni dino je imel prevoženih 25.000 milj in je v odličnem stanju. Poganja ga 2-litrski V6, povezan s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Enak motor je poganjal tudi ferrarija dino 206 GT, vendar je bil vgrajen sredinsko. V fiatu je premogel 158 KM, v ferrariju pa 180. Zanimivo je, da je Fiat leta 1967, prav v tem času, na salonu v Ženevi, predstavil model Dino kot kupe in spider (kabrio), pri čemer sta imela krepko različni obliki - spiderja je oblikoval in izdeloval Pininfarina, kupeja, ki je bil nekoliko daljši, pa Bertone. 

Aleksander Praper