Konec aprila bo na avstrijskem Štajerskem Sudsteiermark Classic 2019

Aleksander Praper Sobota, 09 Marec 2019

Konec aprila se na avstrijskem Štajerskem že tradicionalno odvija prireditev Sudsteiermark Classic, ki v majhen kraj, zgolj 30 kilometrov oddaljen iz Maribora, privabi okoli 150 lepih starodobnih vozil, vrednih ogleda. Lahko bi ji rekli nekakšna mini Mille Miglia, vsekakor pa tako blizu težko vidimo primerljiv nabor zanimivih starodobnikov.

Sudsteiermark Classic se odvija že 19 let in v neposredno bližino Slovenije pritegne lastnike ter ljubitelje starodobnikov, večinoma iz Avstrije, a na reliju je videti tudi udeležence iz Nemčije, Švice, Liechtensteina, Češke ter drugih bližnjih držav. Ti se v Gamlitz (Gomilica), ki je mesto začetka in konca relija, pripeljejo že v sredo, ko se pričnejo procedure in pregledi vozil ter registracija, v petek in soboto pa jih čaka reli. Petek popelje udeležence po lokalnih cestah, preko hribov in po dolinah mimo Graza po zahodni strani in nazaj po vzhodni. Skupaj prvi dan naberejo kar preko 300 kilometrov in opravijo številne točnostne preizkušnje.

V soboto so vse vožnje osredotočene na okolico Gamlitza, saj se vozila podajo na bližnje vinske ceste in tako dodajo še zadnjih 120 kilometrov. Večino obiskovalcev pride starodobnike pogledati v Gamlitz v soboto popoldne, ko se le ti pripeljejo v cilj in naredijo po kraju še tri kroge, na tako imenovanem Chopard Welch Grand Prixu«. S to prireditvijo, kot že ime pove, na južno (avstrijsko) Štajersko pride okoli 150 vozil, katerih lastniki/vozniki si želijo predvsem druženja, vožnje, odkrivanja lepot krajine in dobrot kulinarike. V cel paket namreč sodijo postanki, ogledi, pokušnja vina in lokalnih specialitet.

Skratka, če imate čas in željo, se predvsem jutri popoldne po 14 uri splača skočiti preko meje in si ogledati zaključek tega zanimivega dogodka. Če vam ne bo uspelo, pa si čez nekaj dni preberite naše poročilo, saj bomo cel današnji dan preživeli med udeleženci relija.

Aleksander Praper
Fotografije: Sudsteiermark Classic