Eden prvih treh land roverjev je še vedno v uporabi ob svoji 70-letnici

Aleksander Praper Četrtek, 31 Maj 2018

V petek 30. aprila leta 1948 so tri prototipna vozila poskrbela za svetovno premiero znamke Land Rover na avtomobilskem salonu v Amsterdamu. Med njimi je bil tudi L03, ki se je na salon in nazaj podal kar po cesti.

Eden od treh prototipnih land roverjev še danes skrbi za promocijo te znamke – L03 je bil v času predstavitve najpomembnejši od trojice, saj se mladi Ernie Bacon (sin Roverjevega prodajalca iz Londona) na avtomobilski salon v Amsterdam podal kar po cesti. Iz Londona se je po cestah, ki niso niti približno spominjale na današnje, odpravil 27. Aprila, 3 dni kasneje pa je bil avtomobil že del predstavitve na salonu.

Po salonu se je L03 uspešno vrnil v London, kjer so mu zamenjali menjalnik, ga registrirali in uporabljali za predstavitveno vozilo. Junija 1948 je L03 odpotoval v Barcelono na medijsko predstavitev Land Roverja, tam pa je počakal še na mednarodni trgovski sejem. Ko je bil ponovno na domačih tleh so mu volan prestavili z leve na desno, da ga je lahko redno uporabljal R L Wilks, direktor znamke Rover, oziroma nečak Maurica Wilksa, ustanovitelja znamke Land Rover.

L03 je tudi v petdesetih in šestdesetih letih ostal viden del Land Roverjeve zgodovine, zamenjal več lastnikov, dokler ga leta 1974 ni kupil sedanji lastnik. Odlično obnovljen in vzdrževan je bil del vsake pomembne Land Roverjeve prireditve in je v uporabi še danes. Tudi letos se je L03 konec aprila peljal v Amsterdam, na Land Roverjevo prireditev ob 70-letnici, prav te dni pa ste ga lahko videli tudi v Londonu, na dogodku Land Rover Legends.

Aleksander Praper