Izbrali so tri avtomobilske ikone, ki predstavljajo unikatno ameriško kulturo

Petek, 17 Marec 2017

Zveza starodobnih vozil HVA (Historic Vehicle Association) je izbrala tri vozila, ki predstavljajo specifično ameriško avtomobilsko kulturo. Razstavljena bodo v zastekljeni kocki, v središču dogodka Cars at the Capital (avtomobili v prestolnici), ki bo od 12. aprila do 4. maja potekal v Washingtonu.

Zveza starodobnih vozil HVA je opredelila tri za Ameriko specifične smernice – Hot Rod, Radical Custom in Lowrider., z namenom, da predstavi ameriški populaciji avtomobilsko dediščino. Izbrali so tudi tri modele, ki najbolje zastopajo te vrste vozil, oziroma predelav:

  1. McGee Roadster 1932 Ford V8 “hot rod”
  2. Gypsy Rose 1964 Chevrolet Impala “lowrider”
  3. Hirohata Merc 1951 Mercury Coupe “radical custom”

1. Gypsy Rose (ciganska vrtnica) je lepo pobarvan Chevrolet impala, letnik 1964, zasnovan, da se vozi nizko in počasi. V sedemdesetih, ko je križaril po Los Angelesu je bile den najbolj ekstravagantnih “lowriderjev”. Avtomobilska ciganska vrtnica je bila leta 1980 predstavljena na naslovnici Lowrider Magazine.

2. McGee Roadster je hot rod, ki temelji na fordu V8 roadsterju, letnik 1932. Izdelal ga je Bob McGee, ki je s svojim vozilom tudi tekmoval in ga uporabljal za promocijo varnosti hot rodov. McGee Roadster je bil upodobljen na naslovnici Hot Rod Magazine, leta 1948.

3. Hirohata Merc je v osnovi mercury coupe, letnik 1951. Leto dni po nakupu ga je njegov lastnik Bob Hirohata dal v predelavo mojstroma Samu in Georgeu Barrisu. Na avto sta vgradila predelane komponente Buicka, Cadillacam Chevroleta, Forda in Lincolna. Hirohata je svoj ponos na štirih kolesih popeljal iz Los Angelesa do Indianapolisa in Detroita ter nazaj. V prvih nekaj letih je ta predelava osvojila preko 150 nagrad!

Vsi trije avtomobili predstavljajo talent, ki so ga predelovalci vlili v ustvarjanje unikatnih avtomobilov in so odlični predstavniki začetkov hot rod, custom in lowrider gibanj. HVA zato letos pričakuje, da bodo Washington v času prireditve preplavili podobni avtomobili ljubiteljev.

Aleksander Praper

Galerija