Na današnji dan se je pričela pisati zgodovina Ferrarija

Nedelja, 12 Marec 2017

Pisal se je 12. marec, daljnega povojnega leta 1947. V majhni avtomobilski delavnici je Enzo Ferrari zagnal motor svojega prvega avtomobila, preprosto imenovanega 125 S, in ga pognal po ulicah italijanskega mesteca Maranella. Ta trenutek je predstavljal prvi mejnik v moderni zgodovini znamke Ferrari, ki torej letos praznuje 70-letnico.

Enzo Ferrari je na temeljih izkušenj, pridobljenih s Scuderio Ferrari, ki je pripravljala Alfa Romee na dirke, ustvaril lastno avtomobilsko znamko. Majhna tovarnica v Maranellu je sicer ohranila vidne korenine, a z leti prerasla v eno najbolj tehnološko naprednih avtomobilskih proizvodenj in hkrati tudi utelešenje pojma “izdelano v Italiji”. Ferrari je ena redkih znamk, ki je presegla vrednotenje znamke zgolj skozi prodajno uspešnost podjetja. Enačimo jo s športnostjo, formulo 1, rdečo barvo, lepim dizajnom in zvokom. Pravzaprav predstavlja še več - predstavlja mit o avtomobilski strasti.

Vrnimo se 70 let v preteklost. Takrat je bil 125 S prvi avtomobil s Ferrarijevo značko. Poganjal ga je 1,5-litrski 12-valjni motor, ki je pridelal 115 KM pri 6800 vrtljajih in imel 5-stopenjski ročni menjalnik. Motor je razvil Gioacchino Colombo, ob pomoči Giuseppeja Bussa (ta je kasneje zasnoval legendarni Alfin V6) in Luigija Bazzija. Preračunano je že pred 70 leti Ferrarijev motor dosegel specifično moč 79 KM/liter in še pomembneje - ob 650 kilogramih suhe mase je to pomenilo 181 KM na 1000 kg! Ferrari 125 S je bil narejen v dveh izvedbah - športni in tekmovalni. Imeli sta različni karoseriji, a enako osnovo. 

Le dva meseca po prvi testni vožnji je prvi ferrari že nastopil na prvi dirki v Piacenzi. Enzo je napovedal “obetaven neuspeh” in tako se je tudi končalo – po vodstvu je sledil odsop. Potrebnih je bilo le še devet dni in Franco Cortese si je s Ferrarijem 125 S priboril prvo zmago na Veliki nagradi Rima. V istem letu je rdeči dirkalnik sodeloval na 13 dirkah in osvojil še šest zmag, med katerimi je še posebej omembe vredna Velika nagrada Parme, z legendarnim Taziom Nuvolarijem za volanom.

Ob 70-letnici, je Ferrari v zdravi kondiciji in z današnjim dnem pričenja praznovanje obletnice. Naslednik 125 S je superšportnik LaFrerrari Aperta, ki ga prav tako poganja 12-valjni motor, a zmogljivosti so neprimerljive. Aperta iz 6,3-litrskega bencinskega motorja iztisne 800 KM, v pomoč pa je še 120 kW elektromotor. Skupna moč hibridnega pogonskega sklopa se sešteje v 963 KM! A ta pojoči super-zmogljivi lepotec iz Maranela, ki so ga predstavili prav zaradi 70-letnice, je na voljo le omejenem številu srečnežev in vsi so že razprodani. Ljubitelji in zbiratelji ferrarijev so namreč pokupili vse razpoložljive avtomobile še pred uradno predstavitvijo.

Ferrari je pričetek praznovanja obeležil tudi s privlačnim videom, ki podoživlja prve trenutke zgodovine in jih prenese v današnji čas. Ferrari 125 S se zapelje iz delavnice pred 70 leti in med vožnjo prelevi v najnovejši model LaFrerrari Aperto ter vrne nazaj domov.

In kaj se lahko naučimo iz preteklih 70 let Ferrarijeve zgodovine? Legendarne znamke se ne ustvarjajo z nenehnim hlastanjem po tržnih deležih in profitih. Niso podjetja, ki bi jih kot uspešen projekt ustvarili preračunljivi ekonomisti. Ne! Zgodovino legendarnih znamk krojijo močni sposobni karizmatični ljudje z željo, da uresničijo svoje sanje. Njihove zgodbe so polne strasti, dirk, zvoka, porazov in zmag. Imajo vzpone in padce, kakor mi ljudje. To jih naredi podobno živim bitjem in sposobne so navdušiti ter čustveno pritegniti živa bitja. Zato najboljši avtomobili legendarnih znamk nimajo le tehničnih podatkov, ampak imajo značaj. To pa je tisto, kar poganja ljubezen do avtomobilov. Čestitke Ferrari! Ohranite strast!

Aleksander Praper