Napoved dirke Mille Miglia 2019

Aleksander Praper Ponedeljek, 01 April 2019

Organizatorji dirke Mille Miglia so izkoristili avtomobilski salon v Ženevi za razkritje letošnje »najlepše dirke na svetu«, ki bo med 15. in 18. majem od Brescie do Rima in nazaj opravila kar 1800 kilometrov, razdeljenih na 112 časovnih preizkušenj in 7 uro trajajočih preizkušenj povprečne hitrosti.

Dirko Mille Miglia smo zadnja tri leta spremljali kar na dogodku samem, saj smo se skupaj s karavano starodobnikov podali po lepi italijanski pokrajini in skozi pravljična stara mesta. Tudi letos se bomo pridružili karavani, a čaka nas nekaj sprememb, ki jih je napovedal organizator. Ključna razlika, v primerjavi s preteklimi leti, je zmanjšanje števila sodelujočih avtomobilov na 430 namesto dosedanjih 450, kljub večjemu interesu, ki so ga izkazali prijavljeni iz 32 držav, oziroma 5 kontinentov.

Letos je prijavljenih kar 98 avtomobilov, ki so sodelovali na originalnih Mille Miglia dirkah, med leti 1927 in 1957. Kar tretjina prijavljenih ekip je iz Italije, sledijo Nizozemska, Nemčija in Velika Britanija. Med prijavljenimi avtomobili je kar 39 Alfa Romeov, 36 jaguarjev, 31 Fiatov in Mercedesov ter 29 Lancij. Med prijavljenimi avtomobili so seveda tudi ekstremno dragi primerki drugih znamk in tudi dosti slavnih udeležencev, kot so dirkači Giancarlo Fisichella, Romain Dumas, Jochen Mass, chef Joe Bastianich, pa do ustanovitelja modne hiše Prada Stefano Ricci.

Besedilo: Aleksander Praper
Fotografije: Mille Miglia