Pred 150 leti se je rodil Sir Henry Royce

Sreda, 27 Marec 2013

Na današnji dan, pred 150 leti se je rodil eden izmed dveh ustanoviteljev luksuzne znamke Rolls-Royce – Sir Frederick Henry Royce. Skromni genij, ki je sebe imenoval “mehanik” je bil znan po reku „Karkoli je prav narejeno, pa čeprav skromno, je plemenito.“ Royce je imel preprosto inženirsko filozofijo – prizadevati si k odličnosti. Posledično je dosegel, da so avtzomobili,ki nosijo njegovo ime postali simbol avtomobilske odličnosti.

Frederick Henry Royce se je rodil 27. marca 1863 v skromni družini, kot najmlajši izmed petih otrok. Bil je rojen podjetnik in večine veščin se je naučil kar sam. Prve uspehe je dosegel v elektro-industriji, ki se ji je pridužil star 21 let. Vse do smrti, leta 1933 je sledil enostavnemu principu – zasnovati najboljšo konstrukcijo, z najboljšimi dobavljivimi materiali in nato izdelti na najvišjem nivoju. To je opisal v stavku: „Stremeti je treba k popolnosti pri vsaki stvari, ki jo počnemo. Vzeti je treba najboljše in še izboljšati. Če ne obstaja, je treb razviti.

Royce je svojega poslovnega partnerja Rollsa spoznal leta 1904, a njuno partnerstvo ni trajalo dolgo, saj se je avanturistični Rolls leta 1910 ubil v letalski nesreči. A za njima je ostalo eno največjih imen letalske in avtomobilske industrije Rolls-Royce. Ime, ki v avtomobilizmu simbolizira luksuz, kakovost, trajnost,… Vrednote,ki jih je vpeljal Royce veljajo še danes pri vsakem novem avtomobilu te znamke.

Torsten Müller-Ötvös, Cizvršni direktor, Rolls-Royce Motor Cars, je ob jubileju komentiral “Sir Henry Royce, mož, ki je prišel iz tako skromnih razmer, je vedno strmel k popolnosti v vsaki stvari, ki jo je počel. Njegova inženirska zapuščina še vedno živi in prepričan sem, da bi bil ponosen, če bi videl avtomobile, ki jih izdelujemo danes v domu Rolls-Royca, Goodwoodu.”

Aleskander Praper