Predstavljamo 12 legendarnih avtomobilov iz nedavnih dražb

Sobota, 19 Marec 2016

Kljub vedno bolj pestri ponudbi avtomobilov se legendarni modeli na štirih kolesih ne dogajajo prav pogosto. Zdi se, da današnji čas, ki mu manjka ljubiteljstva, saj avtomobilizem žene le želja po tržnem deležu in profitu, sploh ni več pravi za rojevanje avtomobilskih legend. Legende morajo biti posebne, tako ali drugače izstopajoče, izstopanje pa je lahko tvegano. A v 130 let trajajoči avtomobilski zgodovini se je zvrstilo kar precej avtomobilov, ki so se zapisali v srca avtomobilistov. To so si zaslužili zaradi izjemno majhnega števila ali športnih uspehov, ali prelomne oblike ali tehnike ali pač zaradi posebne zgodbe. Njihovi srečni lastniki imajo doma v garaži varno naložbo, saj cene teh vozil le še rastejo. Seveda krepko nihajo glede na ohranjenost, število kilometrov in zgodbo lastništva. Za ilustracijo smo vseeno pogledali, za koliko so se na zadnjih dražbah prodajali nekateri avtomobili, ki jih še danes občudujemo. Nekateri res legende, drugi pa vsaj zelo zanimivi.


 
Vsekakor zelo zaželen med ljubitelji BMW-jev je M3 E30. Avtomobil, ki je še danes najbolj popularen M3, je vzpostavil svoj ugled na cestno-hitrostnih dirkah. Tokrat je bil na dražbi naprodaj ravno primerek iz posebne serije Johnny Checotto (480 vozil), ki je zaznamovala dirkaške uspehe. Model letnik 1989 je bil odlično ohranjen kljub prevoženim 202.000 kilometrom in menjavi štirih lastnikov. Znano je imel celotno zgodovino in bil tehnično brezhiben. Novega lastnika je dobil za 42.750 funtov.


 
Glavni konkurent BMW-ja M3 je bil mercedes 190 E 2,5-16 evolution II. Na srečo sedanjih lastnikov tega mercedesa, je ta znamka kupcem ponudila zelo omejeno serijo vozil, ki so slavile osvojitev prvih treh mest na DTM prvenstvu v sezoni 1992, kjer je bil glavni rival ravno M3 E30. Mercedes je kupcem ponudil zgolj 502 vozili, torej neprimerno manj, kot je bilo BMW-jev M3 E30, ki jih je bilo izdelanih preko 16.000. Glede na to, da je bil avtomobil na dražbi verjetno najlepše ohranjen primerek 190 E 2,5-16 evolution II in je imel prevoženih zgolj 2772 kilometrov, je dosegel astronomsko ceno – 292.500 funtov!

Čeprav si morda še ne zasluži povsem pridevnika 'legendaren', je bil v svojem času zelo vpadljiv in uspešen športnik tudi dirkaški Ford Escort RS Cosworth. Nasledil je rallye uspešnico Sierro Cosworth in na relijih nadaljeval njene uspehe, videvali pa smo ga tudi na slovenskih cestah. Model z orjaškim spojlerjem, ki so ga prodajali v Veliki Britaniji, je bil perfektno ohranjen. Izdelali so ga leta 1995, a lastniki niso kaj dosti uživali - imel je prevoženih zgolj 5300 milj. Zanj je novi lastnik plačal 52.875 funtov.


 
Brez kančka dvoma legendarna in resnično občudovanja vredna pa je bila lancia delta HF integrale martini 5. 'Integralka', kot jo ljubkovalno kličejo avtomobilski ljubitelji, je bila med leti 1987 in 1992 nepremagljiva zvezda relijev. Osvojila je kar šest svetovnih prvenstev! Posebna serija Martini je nastala v počastitev nepremagljivosti na relijih. Avtomobil, ki so ga prodajali na dražbi je bil letnik 1992 in je imel zgolj 50 prevoženih kilometrov ter še vedno prvega lastnika. Če obstaja ustreznost izrazu »kot nov«, si ga je ta delta HF integrale zaslužila. Posledično so jo prodali za 106.875 funtov!

Z velikim krogom ljubiteljev se ponaša superšportna honda NSX, ki je nedavno končno dobila svojo naslednico. NSX, ki se je prodajala med leti 1990 in 2005, je bila prvi velikoserijski aluminijasti avto, sredinsko nameščen motor pa je imel v tistem času največjo specifično moč med atmosfersko konkurenco. Z odličnim motorjem, skladno obliko in podvozjem, ki ga je pomagal 'kalibrirati' Ayrton Senna, je NSX pokazala zobe evropskim superšportnikom. Na dražbi v Veliki Britaniji je bil prodan odlično ohranjen, servisiran primerek NSX-a, izdelan tik pred prenovo, torej letnik 2001. Prevoženih je imel zgolj 32.973 milj in še veljaven tehnični pregled. Novi kupec je zanj odštel 69.750 funtov.


 
Če lahko govorimo o avtomobilu, ki z videzom res izraža brutalnost, je to gotovo lamborghini countach. Na dražbi je bil naprodaj strupeno rumen countach LP400 S, letnik 1981, ki so ga pretekli lastniki prebarvali iz zlate v modro in nato v strupeno rumeno. A ta del njegove zgodovine ni vplival na njegovo nastopaško privlačnost. Countach je imel vgrajen 4-litrski V12 motor in značilen ogromen spojler, ki so ga nekoč morali doplačati kar 5000 funtov! S prevoženimi 61.155 kilometri je zelo lepo ohranjen italijanski brutalnež, ki je predstavljen tudi v priloženem videu, dosegel ceno 213.750 funtov.


 
Še bolj nevsakdanji, popolnoma drugače (mehko) oblikovan in resnično redek superšportnik je jaguar XJ220. Izdelali so jih le 275! Čeprav so v času konceptnega avtomobila naovedovali V12 motor, so v serijski primerek vgradili twin-turbo V6, ki je pridelal kar 560 KM in dosegel najvišjo hitrost 342 km/h! S tem je do leta 1997 veljal za najhitrejši serijski avtomobil. Prodani primerek jaguarja XJ220 je bil letnik 1994, z zgolj 3909 prevoženimi kilometri in znano zgodovino. Cena: 275.625 funtov!


 
Njegova novejša nemška vzporednica je lahko Porschejeva carrera GT, najdražji porsche v času proizvodnje, med leti 2004 in 2007. Poganjal jo je sredinsko nameščeni 5,7-litrski V10 (558 KM), končna hitrost pa je znašala 330 km/h. Porsche jih je izdelal le 1500 in eden izmed njih se je zapisal v zgodovino kot avtomobil v katerem je preminil slavni filmski igralec Paul Walker. A čeprav je ponujeni primerek zamenjal več lastnikov, za sabo ni imel nesreč. Bil je redno servisiran, čudovito ohranjen in s prevoženimi zgolj 18.018 miljami. Posledično je njegova cena dosegla 427.500 funtov!

Kljub temu, da je Ferrari med avtomobilskimi znamkami najbolj znano ime, so nekateri modeli vseeno dokaj neznani. Med njimi je Ferrari 412, letnik 1987, - velik oglat 2+2 kupe, ki je bil izdelan v le 576 enotah. Poganjal ga je 5-litrski V12 s 360 KM, zaznamovala pa ga je kombinacija udobja in zmogljivosti. Znan je tudi kot prvi ferrari z možnostjo vgradnje ABS sistema. Kupe na dražbi je bil v odličnem stanju, z 19.997 prevoženimi kilometri. Novi lastnik je zanj plačal 50.625 funtov.

Podobno oglata in večini tudi podobno neznana je bila angleška limuzina Aston Martin Lagonda. Nedavno ponovno oživljeno ime (Lagonda Taraf) temelji prav na tem modelu - limuzini zelo svojeglavega videza, s 5,4-litrskim V8 motorjem. Razvili so jo kot poskus reševanja Aston Martina iz globoke krize. Kljub izjemno nenavadni obliki so takoj po predstavitvi prejeli več sto naročil. Vseeno pa so med leti 1976 in 1990 izdelali le 645 lagond in tale na dražbi je bila ena redkih z volanom na levi strani. Zelo lepo ohranjena, s prevoženimi 31.000 miljami, je dosegla  ceno 73.125 funtov.

Iz iste znamke prihaja tudi lep klasik – kupe Aston Martin DB2 Mk III, letnik 1958, ki je bil eden prvih aston martinov z oznako DB. Leta 1947 je znamki Aston Martin in Lagonda namreč kupil poslovnež David Brown ter ju združil v skupno znamko. Njemu v čast pa so avtomobili pridobili oznako DB. DB 2 se je proizvajal od leta 1950, s prenovami pa je pridobival oznake Mk I, II in III. Izjemno lep kupe je bil predstavnik tretje serije,ki je obsegala le 551 vozil. Na dražbi ga je ponujala družina, v katere lasti je bil od začetka, torej vseh 58 let! V tem času je prevozil 67.000 milj ter doživel skoraj tri leta trajajočo popolno obnovo. Z vsemi pripadajočimi računi , ki so dokazovali odličnost, je ta aston martin dosegel ceno 208.125 funtov.

Skoraj enako star, a popolnoma drugačen je naš zadnji predstavljeni legendarni avtomobil. Hkrati je tudi edini tokrat predstavljeni avtomobil, ki si legendarnosti ni zaslužil s športnimi uspehi, redkostjo ali visoko ceno. Najbolj ljudski kombi se je prodal za spoštovanja vreden, a vseeno skoraj 5-krat manjši znesek. Volkswagen Type 2, letnik 1959, je eden v dolgi liniji transporterjev od T1 do T6, ki so te dni praznovali poseben jubilej. Na dražbi so ponujali model za kampiranje, s kar 11 okni. Zeleni kamper je bil popolnoma obnovljen in je imel prevoženih le 15.000 milj. Prodan je bil za 42.750 funtov.

 
Aleksander Praper

Zanimivost - video lamborghini countacha, ki se je prodajal na dražbi