Suzuki vitara praznuje 30 let uspešne zgodovine

Aleksander Praper Četrtek, 07 Junij 2018

Suzuki je leta 1968 postavil na kolesa model Jimny, ki je bil prva prava uresničitev Suzukijeve vizije o vozilu s štirikolesnim pogonom, ki bo lahko ljudi zapeljal tudi v težko dostopne kraje. 20 let kasneje so številne izkušnje z modelom Jimny omogočile Suzukiju ključni korak dalje pri snovanju povsem novega, všečnega, sodobnega in športno naravnanega vozila – Vitare.

Prva generacija

Leta 1988 je na ceste zapeljala prva generacija modela Vitara, ki jo prav dobro poznamo tudi v Sloveniji. Prva vitara je s svojo zasnovo prestavljala pravo malo revolucijo med t. i. 4x4 vozili. Ponudila je svežo obliko v kombinaciji z nekaj terenske robatosti, z rezervnim kolesom nameščenim na zadnja vrata. Čvrsta šasija je zagotovila odlične vozne lastnosti na različnih podlagah, k izjemni okretnosti vozila pa sta močno pripomogla kratka medosna razdalja (2,2 m) in nizka masa vozila. Vitara prve generacije je postala s svojimi 1.000 kg najlažje terensko vozilo tistega časa in pionir med trivratnimi terenci. Leta 1991 je Suzuki razširil modelno ponudbo s petvratno različico vitare in 1.6-litrskim motorjem. Kmalu za tem je bila izboljšana zmogljivost vitare s 16-ventilskim motorjem z večtočkovnim vbrizgom goriva in 95 konjskimi močmi.

Leta 1994 je vitara ponudila kupcem na novo zasnovan sistem Drive Select 4x4, ki je omogočal vozniku med vožnjo enostavno in hitro preklapljanje med dvo- in štirikolesnim pogonom. Leto kasneje je Suzuki vanjo vgradil 2-litrski V6 motor, s 24 ventili in 4 odmičnimi gredmi, ki je razvil 134 konjskih moči. Vitara je s časom pridobila tudi veliko za tiste čase še ne samoumevne opreme - servoojačevalnik volana, avtomatski menjalnik, varnostni zračni blazini, električni pomik stekel in ogledal in centralno zaklepanje. Leta 1996 so postajali vedno bolj priljubljeni dizli in Suzuki je tudi v vitaro vgradil  varčen, a zmogljiv 2-litrski turbodizelski motor, ki mu je bil kasneje dodan tudi hladilnik polnilnega zraka (t. i. intercooler), s čimer se je moč povečala za 23%, navor pa kar za 29%. V slabih 10 letih je bilo prodanih okrog 1,1 milijona vitar prve generacije.

Druga generacija

Leta 1998 je vitaro prve generacije nasledil nekoliko bolj oblo oblikovan model Grand Vitara, ki je bil odziv na zahteve trga po večji varnosti in okoljski prijaznosti vozila ter večji prostornosti. Dve leti kasneje je Suzuki ponudil enostavno stikalo za preklop med dvo- ali štirikolesnim pogonom. Druga generacija vitare je omočila Suzukiju prodor na tržišče t. i. lifestyle vozil. V letu 2001 je Suzuki ponudbo okrepil z vitaro XL-7, ki je združevala odlične terenske zmogljivosti in udobno vozno izkušnjo v prostorni kabini, namenjeni sedmim potnikom. Grand vitara XL-7 je bila najmanjši SUV za sedem potnikov v svojem razredu.

Tretja generacija

Vitara tretje generacije je vstopila na trg leta 2005 in nadaljevala identiteto modelov Vitara ob hkratnem izpostavljanju Suzukijeve trpežnosti med terenskimi vozili. Vitara tretje generacije je bila po mnenju mnogih velik oblikovni preskok naprej in tudi najlepša vitara doslej. Z lepo zglajenimi in hkrati prepoznavnimi linijami je povsem sledila okusom evropskih oblikovnih smernic. Pod motornim pokrovom je ponujala zmogljiv dizelski agregat ali pa kar 5 bencinskih: 1.6, 2.0, 2.4, 2.7 V6 in 3.2 V6. Grand vitara druge generacije je utelešala tri ključne lastnosti: izboljšano kakovost vožnje, zmogljivosti na terenu in stabilne ter uglajene vozne lastnosti na cesti. Grand Vitar prve in druge generacije je bilo prodanih skupaj več kot 1,7 milijona, skupaj s prvo generacijo vitare pa kar 2,8 milijona.

Četrta generacija

Oktobra 2014 se je Suzuki, po več kot 25 letih, vrnil nazaj k prvotnemu imenu Vitara in predstavil nov model tega vozila, kot odgovor na vedno večje zahteve kupcev po aktivni in pasivni varnosti, okoljski osveščenosti in varčnosti. V novi vitari so ponudili dosti funkcionalne opreme in naprednih varnostnih sistemov ter ohranili pristno SUV zasnovo in terenske zmogljivosti. Času so prilagodili tudi tehnologije štirikolesnega pogona in opcijsko ponudili sistem ALLGRIP, ki je bil premierno predstavljen v Suzukijevem modelu SX4 S-CROSS. Omenjeni sistem nudi vozniku 4 načine nastavitve pogona (avtomatski način, športni način, način za sneg in blato ter način za sneg in blato z zaporo sredinskega diferenciala). Aktualno vitaro lahko poganja bencinski ali dizelski 1.6-litrski motor, medtem ko je izvedba Vitara S opremljena z 1,4-litrskim turbobencinskim Boosterjet motorjem.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

 

Video