V Angliji je za okoli 100 tisočakov naprodaj Titov fiat 500 buggy

Ponedeljek, 15 Maj 2017

Josip Broz Tito, voditelj nekdanje skupne republike Jugoslavije, ni imel le svojega letala, ladje in več dragih limuzin, ampak tudi skromnega buggya, izdelanega na osnovi fiata 500. Ta 53 let star avtomobilček bo naprodaj v Londonu. Ocenjen je na okoli 100 tisočakov!

Italija ima ob svoji dolgi obali številna letovišča, kjer se kabrioleti odlično počutijo. Zato se ne gre čuditi, da so za tiste kraje različne karoserijske delavnice pripravljale predelave navadnih avtomobilov v buggye. Eden takšnih specialistov je bilo podjetje Ghia, ki je med drugim za osnovo uporabljalo tudi Fiatove modele 500, 600 in Multipla. Fiatov buggy se je v Italiji imenoval La Spiaggina, drugod po svetu pa kar s pozitivno naravnanim imenom Jolly, kar je odseval tudi nabor možnih barv: bela, bledo rumena, koralno oranžna, nebeško modra in pink.

Jolly je veljal za uspešnico, čeprav se je prodajal za dvakratno ceno modela 500. Pritegnil je celo bogate in slavne, ki so ga uporabljali na posestvih in na golfu. Med lastniki so bili ladjarja Aristotle Onassis, igralec Yul Brynner ter celo jugoslovanski predsednik Tito. Slednji si je omislil belega, iz serije »ekonomičnih« verzij, naprodaj med leti 1964 in 1966. Titov buggy nima le slavnega lastnika, temveč se lahko pohvali, da je eden izmed zgolj 100 ohranjenih tovrstnih modelov. Povrh ima prevoženih le 20.000 kilometrov, saj je večino svojega zadnjega obdobja stal v Muzeju klasičnih avtomobilov, v Beogradu, kjer so ga tudi osvežili pred transportom v Anglijo in pripravo na prodajo.

Omenjeni fiat jolly se naj bi peljal »kot nov« in ima priložen tudi certifikat avtentičnosti, ki potrjuje, da je bil v lasti maršala Tita. Naprodaj bo na dražbi COYS, 18. maja, v Londonu. Ocenjena vrednost je med 70.000 in 100.000 funti, oziroma 83.000 in 118.000 evri. Kljub temu, da se znesek sliši precejšen, se sprašujemo, zakaj beograjski muzej sploh prodaja zgodovinsko tako zanimiv avtomobil?

Aleksander Praper