Za par milijonov naprodaj prototip Ferrari 275 GTB/4

Torek, 09 Maj 2017

Na dražbi COYS, ki bo v Londonu potekala 18. maja, bo naprodaj prvi prototip ferrarija 275 GTB/4, ki so ga izdelali leta 1966, za predstavitev na avtomobilskem salonu v Parizu.

Ljubitelji Ferrarija tovrstne modele pogosto označujejo za najlepše 12-valjne ferrarije, zato je že sam po sebi zagotovljen velik interes. Še dodatno k zanimivosti konkretnega vozila prispeva dejstvo, da gre za tovarniški prototip z zaporedno številko 1, ki je bil razstavljen ob predstavitvi na salonu v Parizu. Tam je bil sprejet z navdušenjem, saj je strokovna publika pohvalila tako obliko kot zmogljiv pogonski sklop, ki je sicer omogočal udobno vožnjo GT kupeja, a temeljil na dirkaških izkušnjah prejšnjih modelov. Ferrarija 275 GTB/4 so dojemali kot enega najboljših avtov tistega časa.

Prototip ferrarija 275 GTB/4 s številko 1 je nato potoval preko velike luže in v lastništvu Gordona Walkerja v Ameriki ostal do leta 1983, ko ga je v prodajo ponudil Ferrari Južna Amerika. Kupil ga je pomemben zbiratelj ferrarijev, Albert Obrist, ki je v Švici do takrat zbral najbolj obsežno zbirko ferrarijev na svetu. Čeprav se mu je zdel prav ta avtomobil najbolj pomemben 257 GTB/4 je bil čez nekaj let prototip spet naprodaj in njegov novi dom je postala močna zbirka v Angliji. Ponovno se je pojavil leta 2004, ko ga je dražbena hiša COYS ponudila na dražbi v Monacu, kjer ga je kupil dosedanji lastnik. Ta ga je uporabljal za posebne dogodke in skrbno vzdrževal.

Strokovnjaki dražbene hiše COYS so izklicno ceno pomembnega ferrarija predvideli med 2 in 2,5 milijoni funtov, oziroma 2,36 in 3 milijoni evrov.

Aleksander Praper

Galerija