10 milijonov Oplovih aster

Petek, 16 Maj 2008

14. maja je proizvodni trak v Bochumu, v Nemčiji, zapustila desetmilijonta Opel Astra – temno srebrna Astra karavan 1.7 CDTI, opremljena posebej za to slavnostno priložnost ob praznovanju pomembnega mejnika v proizvodnji.

Samo v Evropi je bilo v lanskem letu prodanih več kot 500.000 modelov Astra, zaradi česar je ta model absolutno najbolje prodajan avtomobil znamke Opel, ki gre po stopinjah modela Opel Kadett in sledi tradiciji proizvodnje kakovostnih avtomobilov kompaktnega razreda.

»Astra je sinonim za Opel. Uspeh modela je priznanje naši strokovnosti na področju avtomobilov kompaktnega razreda, v katerem igra Opel pomembno vodilno vlogo že od leta 1936, ko je predstavil svojega prvega Kadetta,« pravi Hans H. Demant, generalni direktor podjetja Opel. »Astra predstavlja našo znamko, saj ponuja drzne oblike, vsestransko uporabnost in napredno tehnologijo ter zadovolji potrebe naših kupcev. Poleg tega pa jo je zabavno voziti.«

Tudi v Sloveniji je bila Astra v letu 2007 najbolje prodajan Oplov model. S 2249 prodanimi enotami je v svojem razredu zasedla 1. mesto (4. mesto med vsemi modeli), prejela pa je tudi laskavi naslov Službeni avto leta 2007 po izboru časnika Finance. Letos Astra predstavlja skoraj 38% celotne Oplove prodaje in prodanih je že 1044 vozil, kar je 61,6% več kot v enakem obdobju lani. Tudi v letu 2008 je na 1. mestu v svojem segmentu, med vsemi modeli pa se je v primerjavi z lani zavihtela s 4. na 2. mesto.

Začetki zgodbe o svetovnem uspehu segajo v leto 1991

Doba modelov Astra se je začela 12. avgusta 1991, ko je obrat v Bochumu zapustil prvi model F – magmatsko rdeč karavan. Opel je ime »Astra« prevzel po sestrskem modelu avtomobila iz Velike Britanije. Vauxhall je leta 1980, ko je bila na trg poslana že četrta generacija vozil kompaktnega razreda, Kadetta preimenoval v Astro. Z deset milijoni vozil, proizvedenih po celem svetu, bo Astra še dolgo časa prodajna uspešnica v skoraj 80-ih državah. Ponaša pa se tudi z vrsto nagrad.

V letu 2008 je bil model Astra GTC s panoramskim vetrobranskim steklom na Kitajskem izbran za »najbolj modno vozilo« med uvoženimi avtomobili in tako postal model, ki določa stilske smernice. Oblikovalski center v Nemčiji je svojo nagrado, imenovano “Red Spot for High Design Quality” za vrhunsko kakovostno oblikovanje, leta 1998 podelil prav Astri, leta 2001 pa je švedska zveza »zelenih« voznikov Gröna Bilister model Astra 1.6 16V zaradi nizke stopnje emisij priporočila kot okolju izjemno prijazno izbiro.

Poleg tega so tri linije modelov Astra dosegle rekordno prodajo. Prva generacija
(1991–1998) je še vedno najbolje prodajani model znamke Opel vseh časov. Proizvedenih je bilo 4,13 milijonov vozil (model Opel Classic ni vključen), kar podira prodajni rekord 3,8 milijonov modelov Kadett E (1984–1991). Druga generacija modelov Astra, ki je bila predstavljena spomladi 1998, se lahko prav tako pohvali s 3,8 milijoni proizvedenih vozil. Ta model še vedno proizvajajo v poljskem mestu Gliwice kot model Astra Classic. Tretja generacija, ki je bila predstavljena marca 2004, je na dobri poti, da bo sledila svojim predhodnicam: prodanih je bilo že 1,9 milijonov vozil.

Model Astra s pogonom na prednji kolesi proizvajajo v osmih obratih na treh celinah. V Evropi so to obrati v Bochumu (Nemčija), Antwerpnu (Belgija), Ellesmere Portu (Velika Britanija) in v Gliwicah (Poljska). Model Astro, kot resnično svetovno vozilo, delno ali v celoti sestavljajo tudi v Rusiji, Ukrajini, Braziliji in Srbiji. Po modelu Kadett B je to tudi prvi model kompaktnega razreda, ki je v prodaji v ZDA. Model Saturn Astra proizvajajo v Antwerpnu, v prodajne salone v ZDA in Kanado pa je prišel konec leta 2007.

Britanci kupujejo največ modelov Astra. V lanskem letu je bilo v Veliki Britaniji prodanih 119.082 vozil. Drugi največji trg je Nemčija (74.226), sledita pa Italija (43.128) in Španija (41.282). Najbolj priljubljena Astra v zahodni Evropi je model Enjoy 1.6 ECOTEC.
V Nemčiji je Astra karavan zasedala vrhove prodajnih lestvic v letu 2007 – njena prodaja je presegala prodajo vseh drugih vozil kompaktnega razreda.

Astra danes: Začetnica in pobudnica tehnoloških inovacij v kompaktnem razredu

Astra nadaljuje Oplovo tradicijo proizvodnje kakovostnih kompaktnih vozil po dostopni ceni. To je običaj, ki se je začel v tridesetih s t.i. »zdravnikovim avtomobilom«, res povzpel pa se je v šestdesetih z legendarnim Kadettom.

Astra danes izstopa zaradi svoje napredne oblike in visoke dinamike vožnje ter dostopne cene. Ponuja več inovativnih tehnoloških rešitev kot drugi avtomobili tega razreda. Med temi tehnološkimi novostmi sta predvsem sistem prilagodljivih žarometov z dinamično osvetlitvijo v ovinkih (AFL), izboljšava, ki jo je prvi v razredu uvedel Opel, in prilagodljiv interaktivni vozni sistem IDSPlus z vzmetenjem z elektronskim nadzorom (CDC), ki je značilen le za razred prestižnih in športnih avtomobilov. V Astri je potnikom na voljo tudi veliko prtljažnega prostora.

Prednost družine modelov Astra je tudi v njenem obsegu in raznovrstnosti, saj je bolj raznolika kot katera koli druga linija modelov. Tako lahko kupci izberejo natanko takšen avto, kot ga želijo in ki bo zadovoljil vse njihove potrebe.

Možnosti je veliko, kakšne so, pa je odvisno tudi od države:

  • Sedem modelov – petvratni, trivratni GTC, štirivratna limuzina, karavan, TwinTop, OPC in dostavno vozilo AstraVan. Poleg tega je na določenih trgih v prodaji tudi štirivratna limuzina po vzoru Astre G Classic.
  • Dvanajst motorjev – od ekonomične 1.3 CDTI ecoFLEX turbodizelske enote z neposrednim vbrizgavanjem in s porabo 5,1 l/100 km, skladno s standardom MVEG, do 177 kW/240 KM bencinskega motorja s turbopolnilnikom, zaradi katerega različica OPC lahko doseže 100 km/h v 6,4 sekundah.
  • Šest menjalnikov – pet- in šeststopenjski ročni menjalnik, pet- in šeststopenjski menjalnik Easytronic, štiri- in šeststopenjski samodejni menjalnik.
  • Šest linij opreme – vključno z novo različico opreme INNOVATION s tehnologijami, kot je na primer sistem biksenonskih žarometov za osvetlitev v ovinku (AFL) kot standardom.

Kupci lahko svojo Astro izberejo glede na svoje želje, pri tem pa imajo na voljo 90 možnosti, vrsto paketov in originalno Oplovo dodatno opremo. Tako imajo kupci skorajda neomejene možnosti, da sestavijo svoj »sanjski avtomobil«.

 

General Motors Southeast Europe Ltd.
Podružnica Ljubljana

.