Napredni športni sedeži prvič v opel astri OPC

Četrtek, 02 Februar 2012

Nova opel astra OPC, najbolj zmogljiva astra doslej, se postavlja med ostalim tudi z novimi, školjkastimi sedeži, izdelanimi po najsodobnejši tehnologiji. Oba sprednja sedeža večata zaznavanje športnosti in dinamike vožnje z najsodobnejšimi materiali za zmanjševanje teže, znižanim položajem sedenja in večjo bočno oporo.


Inženirji OPC (Opel Performance Center) so za oblogo visokozmogljivega sedeža uporabili plast organskega vbrizganega materiala, ki zagotavlja zmanjšanje teže za 45 odstotkov, v primerjavi s klasični ohišjem. Ob tem sestavljajo zgradbo ohišja še kompozitni materiali iz poliamida in steklenih vlaken. Nov material je preprost za oblikovanje in sočasno izjemno trden, kljub temu da znaša njegova debelina le dva milimetra.

»Opel je prvi izdelovalec avtomobilov na svetu, ki je za ohišje serijsko izdelanega sedeža, uporabil ta material,« pravi Armin Rossman, vodja ekipe razvoja sedeža OPC.

Voznik in sovoznik sedita za 17 milimetrov nižje, kot v opel astri GTC coupé in celo 40 mm nižje, kot v izhodiščni astri, kar daje boljši občutek povezanosti voznika s cesto.

Nove sedeže je mogoče nastaviti v 18 smeri:

•    Celoten sedež naprej in nazaj (2)
•    Celoten sedež navzgor in navzdol (2)
•    Naslonjalo sedeža naprej in nazaj (2)
•    Naklon sedalne površine (2)
•    Dolžino sedalne površine (2)
•    Podporo v ledvenem delu v štirih smereh (4)
•    Bočno oporo na naslonjalu (2)
•    Bočno oporo na sedalni površini (2)

Visokozmogljivi sedeži ponujajo nastavitve z največjim razponom med primerljivimi modeli. Opremljeni so tudi s pnevmatskim sistemom nastavljive izbočenosti bočnih opor. Mogoče jih bo naročiti s tremi izvedbami usnja, različnih barvnih kombinacij. Najprej v novi generaciji astre OPC.

Opel je bil prvi izdelovalec avtomobilov s certifikatom za sedeže neodvisnega združenja strokovnjakov za zdravje hrbtenice AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V) in sicer že leta 2003 pri modelu Signum. AGR odtisne oznako le na sedeže, ki zadovoljujejo izjemno stroga merila ergonomičnosti. Astra OPC nadaljuje to Oplovo tradicijo in bo edini avtomobil v segmentu kompaktnih kombi-kupejev, s sedeži z oznako AGR.

Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper