Opel ima nov logo, nov slogan in novega direktorja

Sreda, 12 Julij 2017

Pri Oplu so se v kratkem času zgodile velike spremembe. Ne le, da znamko skupaj s sorodnim Vauxhallom iz okrilja ameriškega General Motorsa prevzema francoski koncern PSA, pač pa so nedavno predstavili tudi nov slogan “Prihodnost pripada vsem”, prenovili logotip in izgubili dosedanjega popularnega izvršnega direktorja Karla-Thomasa Neumanna.


Skupina PSA je 6. marca objavila namero, da prevzame evropski znamki Opel in Vauxhall izpod okrilja ameriškega koncerna General Motors. Pretekli teden so dobili tudi uradno dovoljenje s strani EU organov za boj proti monopolu, da se lahko postopek nadaljuje. Opel tako po skoraj 90 letih dobiva evropskega lastnika, hkrati pa se dogajajo še druge spremembe.

Opel je uvedel tudi zaobljubo, s katero zagotavlja, da bodo tehnologije prihodnosti na voljo vsem. Ta pristop je vtkan v zgodovino znamke, potrjujejo pa ga primeri, kot so uvedba standardnega trismernega katalizatorja (1989), vgradnja varnostnih blazin polne velikosti v vsa osebna vozila (1995), premierna ponudba pomočnika za osebne povezave in storitve Opel OnStar (2015).

OPLOV MANIFEST

Ne vemo, kaj nam pripravlja prihodnost.
Hočemo, da je vsak od nas njen del.
Zakaj naj bi bilo nekaj, kar je pomembno za vse, dostopno samo nekaterim?
Napredek, ki bo končal hrup, izpuste in nezgode.
Omreženost, ki nas približa tistim, ki nam pomenijo največ.
Avtomobili, ki se prilagajajo voznikom, in ne obratno.
Mobilnost, ki je dejansko dostopna vsakomur.
Tehnologija, ki se razvija s človeštvom.
Nočemo vedno biti prvi.
Vedno pa hočemo kot prvi poskrbeti, da bo prihodnost dostopna vsem.
Samo če so dostopne vsem, lahko nove inovacije spremenijo svet.

Avtomobilska panoga se spreminja hitreje in temeljiteje kot kadarkoli doslej. Vozilo ni več v središču pozornosti. Zdaj je v žarišču mobilnost uporabnikov, kar pomeni premik polja delovanja. Iz mehanike na digitalno, iz goriva na elektriko, od lastništva na mobilnostne rešitve glede na situacijo. Zato se bo Opel transformiral iz proizvajalca avtomobilov (nekoč največjega proizvajalca koles) v ponudnika povezane mobilnosti. S prenovljenim logotipom v obliki strele želijo izraziti jasnost in sodobnost, nadaljujejo pa tudi sodelovanje z Jürgenom Kloppom v kampanji za novo insignio “Nemška tehnologija za vsakogar”. Mimogrede – prav insignia je prvi opel z novim logotipom.

Prihodnji razvoj znamke pa se bo razvijal tudi pod novim vodstvom, saj je priljubljeni izvršni direktor Opla Karl-Thomas Neumann prav v času sprememb zapustil podjetje. Nadomestil ga je Michael Lohscheller, Neuman pa naj bi v upravnem odboru Opla ostal do zaključka PSA-jevega prevzemanja znamke. Po tem se špekulira, da mu bo Volkswagen, pri katerem je že deloval, ponudil mesto prvega moža Audija.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper