Zmagovalca Varčnega voznika sta porabila le 3,7 litra

Četrtek, 30 Junij 2011
V petek se je v Ljubljani zaključila druga sezona tekmovanja Varčnega voznika, v organizaciji podjetij Opel Slovenija in Žurnal24. Zmagovalni par, Luka Gratej in Polona Kern, je v napetem finalu z opel astro ecoFLEX porabil le 3,7 litra goriva. Vsi tekmovalci so dosegli porabo pod tovarniško navedeno povprečno porabo 4,1 litra. Opel Slovenija je na dogodek predpremierno pripeljal električno opel ampero.



Po petih polfinalnih tekmah, ki so se od januarja letos odvijale v Novi Gorici, Kopru, Celju, Murski Soboti in Mariboru, smo na zadnji šolski dan dobili zmagovalca tekmovanja za najbolj varčnega voznika. Luka Gratej in Polona Kern sta z opel astro ecoFLEX 63 kilometrov dolgo traso, ki je bila časovno omejena na uro in pol, prevozila najbolj varčno. V cilju so jima namerili povsem enako povprečno porabo 3,7 l/100km kot drugo uvrščenemu paru, po pravilih tekmovanja pa je o končnem zmagovalcu odločal čas. Zmagovalca sta progo prevozila skoraj tri minute hitreje kot najbližja zasledovalca in sicer v času 1:25:04.

Na tretje mesto se je uvrstil par Richard Petek in Alenka Bricl, četrta sta bila Urban Gostenčnik in Mojca Kladnik, peta pa Miha Borsellino in Eva Sojer Borsellino. Na šestem mestu je tokrat pristal VIP par, ki sta ga sestavljala pevec Rok Kosmač in Playboyevo dekle leta 2011 Viktorija Manzinni. Nizka poraba vseh tekmovalcev je bila še toliko bolj vredna pohvale, saj jih je predpisana trasa vodila po zavitih in strmih cestah v okolici Ljubljane, tekmovalci pa so se morali boriti tudi s semaforji v Ljubljani in z avtocesto.

Luka Gratej in Polona Kern sta za zmago v finalu druge sezone tekmovanja Varčnega voznika z najbolj varčno vožnjo privozila novo opel astro ecoFLEX v trajno last. Luka Gratej je, enako kot v polfinalu v Kopru, vozil kar bos. Pohvalil je tudi konkurenco, ki je bila v finalu res izjemna: "Izpostavil bi, da se poraba pri tovarniških vožnjah simulira na valjih, za astro ecoflex pa je določena na 4,1 litra. Vsi finalisti pa smo dosegli skoraj pol litra manjšo porabo, čeprav je bila trasa postavljena zelo v klanec, zato ta poraba priča, da smo dosegali zelo dobre rezultate."

Tudi Borut Gazvoda, direktor prodaje vozil Opel za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, ki je srečnima zmagovalcema predal zasluženo nagrado opel astro ecoFLEX 1,3 CDTI, je bil mnenja, da je dosežena končna povprečna poraba 3,7 litra resnično izjemna: "S takšnimi rezultati, tako rekoč v živo dokazujemo, da nizka poraba, ki jo deklariramo, v praksi ni le dosegljiva, ampak jo je mogoče tudi krepko znižati." V času vožnje finalistov je bilo poskrbljeno za spremljevalni program in obiskovalci dogodka so se lahko v prijetni družbi izobraževali in zabavali. Na napravah Agencije za varnost prometa (AVP) Republike Slovenije se je preizkusila tudi Nina Pušlar, ponosna lastnica opel merive.



Opel Slovenija je na zaključni dogodek predpremierno pripeljala na ogled Opel Ampero, revolucionarno električno vozilo s podaljšanim dosegom, ki na slovenske ceste zapelje šele čez leto dni. Nagrajeni izžrebanec, Rado Hanzelj iz Črnomlja, pa se je z Ampero tudi prvi v Sloveniji lahko zapeljal in jo preizkusil. Po vožnji ni skrival navdušenja: "Ampera je zagotovo vozilo prihodnosti."

Vrstni red finalne tekme Varčen voznik v Ljubljani:

  1. Luka Gratej in Polona Kern            čas 1:25:04, poraba 3,7 l/100 km
  2. Gregor Muc in Nina Butala                čas 1:28:03, poraba 3,7 l/100 km
  3. Richard Petek in Alenka Brecl            čas 1:17:30, poraba 4,0 l/100 km
  4. Urban Gostenčnik in Mojca Kladnik        čas 1:22:48, poraba 4,0 l/100 km
  5. Miha Borsellino in Eva Sojer Borsellino        čas 1:25:04, poraba 4,1 l/100 km
  6. Rok Kosmač in Viktorija Manzinni (VIP par)    čas 1:23:48, poraba 5,0 l/100 km