Opel in Vauxhall sta odslej del francoske skupine PSA

Sreda, 02 Avgust 2017

Prodaja podjetja Opel Automobile GmbH z znamkama Opel in Vauxhall je uspešno zaključena in podjetje je zdaj prešlo iz lastništva ameriškega koncerna General Motors v last francoske Groupe PSA. Vodstveni ekipi se bodo pridružili štirje novi člani, v naslednjih 100 dneh pa bodo predstavili nove načrte.

To je zgodovinski dan,” je povedal novi izvršni direktor Opel Automobile GmbH Michael Lohscheller. “Postali smo ponosni del Groupe PSA in po 88 letih v sklopu General Motors odpiramo novo poglavje v naši zgodovini. Še naprej bomo ustvarjali tehnologije `made in Germany´, ki bodo na voljo vsem. Kombinacija naših odlik nam bo omogočila, da Opel in Vauxhall spremenimo v dobičkonosno podjetje, ki se samo financira. Zastavili smo si jasen cilj, da do leta 2020 spet poslujemo z dobičkom.” Kot je bilo zagotovljeno že ob podpisu pogodbe v marcu, bodo vse pravice o soodločanju zaposlenih ostale nespremenjene.

Danes smo priča rojstvu pravega evropskega prvaka,” je poudaril predsednik upravnega odbora PSA Carlos Tavares. “Oplu in Vauxhallu bomo pomagali, da bosta spet poslovala dobičkonosno, skupaj pa bomo postavili tudi nova merila v avtomobilski panogi. Izkoristili bomo moč teh legendarnih znamk in ogromen potencial njunih obstoječih talentov. Opel bo ostal nemški, Vauxhall bo še naprej britanski. Odlično dopolnjujeta našo obstoječo paleto francoskih znamk Peugeot, Citroën in DS Automobiles.” Tržni delež okrepljene skupine PSA znaša zdaj približno 17 odstotkov, kar jo uvršča na drugo mesto med avtomobilskimi proizvajalci v Evropi, na glavnih trgih pa zaseda prvo ali drugo mesto.

Vodstvo Opla/Vauxhalla bo v naslednjih 100 dneh pripravilo načrt za prihodnost. Združeno podjetje bo s svojo velikostjo sprostilo znatno ekonomijo obsega in sinergije pri nakupih, proizvodnji ter raziskavah in razvoju, ki jih glede na trenutno stanje ocenjujejo na 1,7 milijarde evrov. Cilj je ustvariti pozitivni prosti denarni tok do leta 2020 ter dobiček iz poslovanja v višini dva odstotka do leta 2020 in šest odstotkov do leta 2026.

Michael Lohscheller načrtuje znatno vitkejšo vodstveno strukturo, vključno s številom neposrednih poročanj. “Zmanjšujemo zapletenost in povečujemo hitrost,” je povedal Lohscheller. Začetek nove dobe pa spremlja tudi nekaj pomembnih sprememb v vodstvu, ki se mu bodo sprva pridružili trije člani, s prvim septembrom pa še članica:

- Christian Müller, prej podpredsednik globalnega oddelka za pogonske sisteme v Evropi in pri Oplu že od leta 1996, bo nasledil Williama F. Bertagnija kot podpredsednik za področje inženiringa. Inženiring in pogonske sklope bo povezal v en oddelek.
- Rémi Girardon, prej višji podpredsednik skupine za industrijsko strategijo pri Groupe PSA, bo nadomestil Philipa R. Kienleja kot podpredsednik za proizvodnjo.
- Philippe de Rovira, prej nadzornik skupine pri Groupe PSA, bo namesto Michaela Lohschellerja postal novi finančni direktor Opla.
- Michelle Wen, direktorica mreže za upravljanje verige dobaviteljev za naročila podjetja Vodafone, bo zamenjala Katherine Worthen, trenutno podpredsednico oddelka za nakupe in verigo dobaviteljev.

PSA in Opel/Vauxhall sodelujeta že od leta 2012, plod sodelovanja pa so Oplovi modeli Crossland X, Grandland X ter bodoča Combo in Corsa. Opel/Vauxhall in Groupe PSA bosta z General Motorsom sodelovala tudi v prihodnosti. Poleg razvoja na področju električnega pogona bodo v Oplovih obratih še naprej proizvajali vozila GM-ovih znamk Buick in Holden. Skupina PSA pa bo predvidoma še letos prevzela evropske poslovalnice GM Financial.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper